Lapčević: STOP pregovorima u Briselu jer nećemo dati Kosovo

Poslednjih dana javnost Srbije zaokupljaju pažnju stavovi povodom mogućeg otvaranja famoznog poglavlja 35. Čuli smo od državnih zvaničnika koji su imali uvid u platformu za otvaranje poglavlja da se radi o groznom papiru u kojem se u 10 od 36 tačaka indirektno traži priznanje Kosova. Još su oštrije reakcije bile na amandman koji je podnela, kako premijera voli da kaže, „naš prijatelj“ Nemačka a u tome je podržale Britanija i Hrvatska da bez ispunjavanja svih obaveza iz poglavlja 35., odnosno priznanja Kosova neće biti moguće otvaranje nijednog drugog poglavlja.

Milan-lapcevic1
Milan Lapčević, potpresednik Demokratske stranke Srbije

Obzirom na dosadašnja iskustva, Demokratsku stranku Srbije ne iznenađuju iščuđavanja predstavnika srpskih vlasti oko, tobože, novih uslova, ali mora da postavi nekoliko pitanja:

 1. U čemu je razlika između odredbi Briselskog sporazuma kojim su priznate tablice, saobraćajne dozvole, katastar…od onoga što sada piše u platformi poglavlja 35?
 2. U čemu je razlika između onog što piše u jednoj od tačaka poglavlja da Srbija treba da prihvati pečat i memorandume zvaničnih dokumenata kada je potpisivanjem Briselskog sporazuma prihvaćeno da kosovska policija i carinici kontrolišu robu i putnike na prelazima i overavaju dokumenta njihovim pečatima?
 3. U čemu je razlikuje zahtev da Srbija prestane da finansira tzv. „paralelne strukture“ na KiM od, Briselskim sporazumom, prihvaćenog ukidanja srpskih institucija na KiM?
 4. Šta je novo sadržano u jednoj stavki platforme da Srbija omogući uspostavljanje pravnog poretka na severu Kosova kada su Briselskim sporazumom Vučić i Dačić prihvatili da svi srpski policajci uđu u sastav kosovske policije a da kosovski sudovi preuzmu ingerencije srpskih sudova na severu?
 5. Zašto čudi zahtev da se ubuduće upotrebljavaju termini „normalizacija odnosa Srbije i Kosova“ umesto Beograda i Prištine, kada je još 2012.god. srpska vlast oličena u Dačiću i Vučiću podigla nivo komunikacije sa dotadašnjih pregovarača Borka Stefanovića i Edite Tahiri na nivo premijera, čime je direktno priznala legitimitet tzv. države Kosovo i njenih organa?

DSS je još od 2008.god. upozoravala da put Srbije prema EU, koji je proglašavan putem bez alternative, potpuno pogrešan i poguban jer je još tada bilo očigledno da će od Srbije tražiti priznanje Kosova pre bilo kakvog otvaranja procesa pregovora. Svi koji su svesno iznosili lažne mantre „ i Kosovo i EU“ i „niko od nas ne traži priznanje“ treba da objasne građanima zašto su ih lagali ili kako je moguće da nisu znali šta će se tražiti od Srbije.

Licemerno je iščuđavanje premijera i njegova navodna ljutnja sadržinom platforme, kada je upravo on potpisujući Briselski sporazum i terajući Srbe sa KiM da izađu na kosovske izbore utro put šiptarskoj nezavisnosti.

Odluke o tome da li će Srbija nastaviti tzv. Evropski put koji podrazumeva priznavanje Kosova ne može da donosi nijedna vlast, nijedan premijer ili predsednik države, i zbog toga zahtevamo od premijera i predsednika da se raspiše referendum na kojem bi građani Srbije dali zadnju reč o tome.

Obzirom da premijer ima dilemu da li da podnese ostavku i da se ide na nove izbore ili da raspiše referendum, DSS smatra da je neumesno i bezobrazno vezivati sudbinu države sa sudbinom jednog političara ili jedne vlasti. Srbiji je potrebno i jedno i drugo, ali u odvojenim procesima jer se jedino na referendumu mogu rešavati ovako krupna pitanja koja se tiču suverenosti jedne države a na izborima će, nezavisno od referenduma građani odlučivati o odgovornosti Vučića i vlasti zbog kraha njihove proevropske i kosovske politike.

Milan Lapčević, potpredsednik DSS

foto: kurir.rs

2 Comments

 1. Političarima (slepcima kod očiju) par saveta o istinitim političkim prioritetima:
  1. Politika pune zaposlenosti,
  2. Društveni standard u skladu sa civilizacijskim potrebama građanstva;
  3. Privatizacijske pljačkaše u aps. Vratiti društvu ono što je privatizacijom opljačkano;
  4. Partijsko-policijsku državu u kontejner;
  5. Nepismene političare i nepismenu birokratiju na biro za nezaposlene. A svi su, kada bolje pogledamo, odvratno nepismeni (a i bahati, drski, uobraženi, arogantni…, rečju, šuplji ki god lejke);
  6. Da političari, njihovi direktori i ostali podrepaši vrate ono što su dohodovali zahvaljujući nemoralu;
  7. Da Toma i familija, za početak, poruše vikendice koje su izgradili tamo gde je za ostalo građanstvo zabranjeno. Isto da učini i vaskolika svita;
  8. Da se provere tzv. diplome i ostale tzv. potvrde o završenim tzv. školama i tzv. fakultetima, a čijhi su vlasnici pripadnici srpske oligarhije;

  X. Kada se sve to završi, zamoliti odbeglu inteligenciju da se vrati iz inostranstva, ili da, bar, sarađuje u intelektualnom i duhovnom životu društva;
  Y. Doneti nove zakone (od ustava pa nadalje) koji će prevashodno braniti interes građana;
  Z. Ne svađati se, kao selska vizitarka, sa svakom državom koja nas podseti na obaveze koje je naša država, svojim potpisom, prihvatila.

  XYZ. A, Kosovo? Svoju sudbinu je tamošnja većina već odabrala. Gotovo. Ne koristiti Kosovo za skretanje pažnje sa ogromne nevolje u kojoj se valja celo naše društvo.

  xyz. Ratnim huškačima, onima koji zazivaju ratove, ma ko bili (predsednici, popovi, pjesnici…) otkazati zauvek poverenje. Ako im je do ratova neka se sami mobilišu, neka povedu svoju decu i unučad (ako pristanu da ih slušaju), tandžare u šake pa na front. Neka ne prave od tuđe dece i tuđe mladosti topovsko meso.

 2. G-ne Lapčeviću, u kom svetu i vremenu vi živite?! Vi i Vaši istomišljnici? Očigledno u nekom paralelnom,onom ‘nebeskom’ možda pa ne znate da je Kosovo država od 2008.god. a pod suverenitetom Srbije nije od 1999.g.! Ono je samo u vašim glavama i Koštuničinom Ustavu, na papiru. Tako ste mogli i Madagaskar da proglasite za teritoriju Srbije i uvrstite ga u Prambulu da neke buduće generacije ratuju za isti.E znate šta? Taman da sutra proglasite ratno stanje ne bih vam se odazvao i dezertirao bih momentalno! Da ratujem za partijsku lopovsku državu ?! Kako da ne.Interesuje me najviše moja porodica i meni dragi ljudi,a vaše Kosovo mi je zadnja rupa na svirali, što bi rekao jedan političar. Vi ćete političari da se smenjujete na vlasti i da zamajavate narod a niste u stanju vola da ubodete! Kad vidim koliko je odsustvo realnosti stvarnog života kod vas pojednih političara, crkvenih poglavara i tzv. ‘partiotskog Bloka’ , meni je jasno da je ovaj narod mnogo mnogo odgovorniji i pametniji od vas, samo ne znam kako smo toliki baksuzi da uvek izaberemo pogrešne ljude da nas vode!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *