Legalizacija ili legalizacija(?)

[dropcap color=“#DD3333″ type=“square“]g[/dropcap]rađanin: Miodrag Miljković

Prvo je građanin Marko Jovanović Markonjero objavio tekst pod nazivom Spasimo marihuanu od kriminalaca i dao svoj glas za legalizaciju marihuane. Zatim je reagovala građanka Olivera Sašek Radulović  i objavila tekst pod nazivom Evo zašto sam protiv legalizacije marihuane.

Tako smo dobili dva različita stava o istoj temi. Marko puši travu i zalaže se za njenu legalizaciju, Olivera ne (mada to za razliku od Marka nigde nije navedeno) i protiv je legalizacije.

Ja ne pripadam onima koji puše travu. Ne znam ni cigaru da zavijem, a kamoli džoint. Da li sam probao? Da. Više puta. Da li sam zavistan? Ne. Mada sam povodljiv i lako stičem zavisnost od najrazličitijih stvari. Jedno sam vreme imao ozbiljnu zavisnost od slaganja Spider Solitaire. Da sam znao kom lekaru da se javim, javio bih mu se.

1488587_10201966742905122_632597273_n

 

Legalizacija? Da. Treba legalizovati marihuanu. Treba legalizovati sve droge, prostitiuciju, sve poroke koji nelegalizovani vode u kriminal i sivo-crnu ekonomiju i društvenu marginu. To je konačno tema ovog teksta.

 

 

Legalizovati jedan porok znači ukinuti mu onu divnu ekskluzivu da bude zabranjen. Legalizovati jedan porok znači staviti ga pod kontrolu. Zato treba legalizovati sve. Postoje već i načini i rešenja oko legalizacije samo ih treba primeniti. Ništa mudro. Legalizacija znači kontrola, znači plaćanje poreza, znači da nema šverca, kriminala i svega što sada ima.

1608744_10201966731744843_1768220942_n

Nemojte sada sebi puštati na volju da leglizacija znači da svako može svoju njivu da zasadi konopljom ili makom. Ništa od toga. Ni u Holandiji nema kafe šopova gde se legalno prodaje trava na svakom koraku, a naročito ne u svakom delu grada. Ne. Dozvoljeno je i kupiti i konzumirati samo u određenom delu grada. Danci su u Kopenhagenu za to izdvojili Kristajniju, deo grada gde je apsolutno dozvoljeno kupovati i prodavati i lake i teške droge. Norvežani godinama unazad sprovode program po kojem država pomaže teškim ovisnicima o heroinu, da ga nabave preko svog socijalnog radnika i koriste na mestima koja su namenjena za to.

Na kraju, legalizacija zaista nema alterantivu i pre ili kasnije će se i desiti. Ključno je pitanje zašto se kod nas ništa ne dešava pre nego se uvek desi kasnije i na kraju. Cigarete i alkohol, dve zaista najsavršenije droge ikada su i najlegalnije. Pre ili kasnije i sve ostale će to biti. Svaka je zabrana smešna i kontraproduktivna. A nije da ih nije bilo. Ili da ih i sada nema.

Na primer, u Beogradu ne možete kupiti alkohol posle 22 časa. Priča se da su ujedinjeni kafići&kafane&restorani&splavovi pobedili ujedinjene trafike&dragstore&bezinske pumpe i omogućili izglasavanje ove za sve ostale smešne zabrane. Odavno na svim objektima stoji da se ne prodaju cigarete ili alkohol  maloletnima. I tu nema problema. Maloletnici su uglavnom dobro opskrbljeni i jednim i drugim. U Americi možete imati i osamdeset i osam godina, pa ipak morate pokazati ID sa karticom svaki put kada kupujete alkohol. I kad vam se desi da vam je korpa puna piva i dočekate red, vrlo je zabavno kada shvatite da niste poneli pasoš… Mislim, svima ostalima oko vas je zabavno. Meni nije bilo.

1579848_10201966741705092_823520440_n

Nikada nijedna zabrana ništa nije sprečila ili zaustavila. Naprotiv. Uvek je imala efekat koji je bio suprotan od namere sa kojoj se nešto zabranjuje. Nema bolje reklame od zabrane. Najvitalnija grana industrije, pornografija, kada posao malo zastane, poželi da je zabrane, makar na kratko dok posao ne krene. Samo su srećni pisci bivali zabranjivani i zabrana je završila posao bolje nego bilo koji marketing.

 

Gagi, da sredimo zabranu Građanina?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *