Letećemo iz Niša po specijalnom popustu kada vlast proda gradsku imovinu

piše: Milosav Jukić
piše: dipl.ing Milosav Jukić

Trka za pravo pristupa gradskoj kasi je počela. Zbog građana. Četiri godine rade sa ponižavajućom platom i opet bi. Očigledno je da nije zbog njih, zbog građana i njihove kase. Ona jeste prazna ali može biti još praznija. Za tako nešto treba saglasnost oštećene strane, građana. Treba građanima uputiti jasnu poruku, i vizuelnu i govornu.

Slede slike političara pored budućeg semafora, pored budućeg mosta i budućeg fekalnog kolektora . I sve će to biti u budućnosti, skoroj, onoj pre glasanja. Gradnja u punom jeku. Jedino nema svetla na ulicama. Dobro, nema ni Inkubator centra. Jeste, i Gorice skoro da nema a i Medijane.

Čitam u novinama „broj zaposlenih pao za 2.500“ i mislim se kako novinar nema znanje iz mernu jedinicu. Ne meri se broj zaposlenih nego broj nezaposlenih. Po statistici, Jug Srbije svake godine napusti grad veličine Aleksinca. Ode oko 37.000 ljudi i to nezaposlenih. Prema tome, broj nezaposlenih se smanjuje. Odlaze uglavnom autobusima ali ima tu mesta i za avio biznis, nije to mala brojka. Gradonačelnik ima iznenađenje za nas a u vezi našeg aerodroma. Sada ne želi da nam kaže, reći će nam pred glasanje. Pa građani Niša budite spremni. Letećete vi iz Niša pod specijalnim uslovima.

Niš-slobodna-ilustracija
foto: arhiva gradjanin.rs

„Ja sam dao nalog da krenu građevinski radovi…“. Kako, pa u planu budžeta za 2016-tu je deficit? Zato mi i nismo za to mesto, nemamo rešenja. Prvo, uzmemo kredit od 1 milijardu. To je rešenje na koje smo se već naučili, nemaš pare uzmeš kredit. Na tuđe ime. Nije dovoljno, stigle rate od prethodnih kredita na 700 miliona. E, tu ide dodatno rešenje, prodaja imovine. Primanja od prodaje nepokretnosti + Primanja od prodaje ostalih osnovnih sredstava + Primanja od prodaje robnih rezervi + Primanja od prodaje robe za dalju prodaju + Primanja od prodaje zemljišta = 1.837.658.000 dinara! Šta ćemo posle prodavati, kada sve prodamo? Avio karte.

„Na prvom mestu, kao gradonačelnik Niša, ja moram da vodim računa o interesima građana Niša“. Le le, kada to čujem odmah zovem da kažem „izuzmi mene sa spisak“. Nemoj molim te, i onako ne znam kako da se dogegam do prvi pa još ti da mi pomažeš, neću imati ni do 15-ti. Stvarno kako smo prošli za ove 4 godine? Ki bos po trnje. Gledam izveštaj budžeta za 2012-tu, kada su došli na vlast i plan budžeta za ovu godinu. Rekoh da vidim da li su im pala primanja vezana za nas građane.

Porez na prihode od samostalnih delatnosti uvećani samo 55%.
Porez na imovinu uvećan 2,55 puta.
Komunalna taksa za držanje motor. drum. i priklj. voz. uvećana samo 4,3 puta.
Komunalna taksa na firmu veća samo 2,68 puta.
Novčane kazne i oduzeta imovinska korist veća 2,88 puta.

Što li gledam, samo da se nerviram, nemam pametnija posla? Malo mi što poštansko sanduče sa zebnju otvaram, ne smem u pristigle račune da pogledam. Još kada znam da se mi nišlije delimo u dve grupe, one kojima je Pauk odneo vozilo i na one kojima će tek da odnese, a spadam u drugu grupu, mora svaki dan jedan bensedin da popijem. Onda se setih, pa oni imaju tu ponižavajuću platu. I još zamrzlu, pod led stavljenu. Račune i oni moraju da plate. Njima još gore. Daj da vidim kako su oni prošli za ove 4 godine, da si srcu dam malo meraka.

Naknade u naturi veće 5,5 puta.
Socijalna davanja zaposlenima veća 14,67 puta.
Naknade troškova za zaposlene od 0 dinara na 9 miliona.
Nagrade zaposlenima i ostali posebni rashodi veći 2,52 puta.
Poslanički dodatak veći 54%.
Usluge po ugovoru veće 4 puta.
Specijalizovane usluge veće 37%.

Stvarno im mnogo teško bilo. Još oni nezakoniti funkcionerski i ostali dodaci, pa ishrana na potpis, pa falsifikovani putni nalozi…muka živa.

Govoreći, o opoziciji, gradonačelnik je konstatovao da su svi oni bili na vlasti i da nam je „jaaako dobro“ poznato kako su radili. Najzad da se složimo, uz malu dopunu. I gospodin Perišić je bio na vlasti, i tu nam je „jaaako dobro“ poznato kako smo prošli. I dok su kod prethodnih za sve krivi „oni“, u njegovom slučaju su krivi loši gradski većnici, loši načelnici, loša rukovodstva JP i Statut Grada Niša.

Ne mogu da ne spomenem i Rusinsku demokratsku stranku i Baneta Jovanovića. Njihova borba za naše bolje sutra nema granica. Srećna nam svetla budućnost, strane investicije i veliki građevinski radovi ma od koga došli. Za kredite sreća neće pomoći, to mora da vrtimo.

3 Comments

  1. Perišic nije odgovoran,Mile Ilic takodje, a Jovanic je i dalje direktor Gorice, a ta Gorica je u dubiozi od 200 miliona tj. 2 miliona evra – KRIVI SU RADNICI KOJI NISU PRIMILI PLATE OD JULA 2015. PA ostani normalan u ovom gradu i ovoj državi!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *