Levica: Promocija još jednog spomenika u Nišu je rasipništvo

Dok se u našoj zemlji beleži rast malignih oboljenja i mentalnih poremećaja, zdravstvo u Srbiji je osiromašeno, korumpirano i neefikasno. Po rečima neuropsihijatra Miodraga Stankovića, trend porasta bolesti, prati pad zarada lekara i medicinskog osoblja koje su najniže u Evropi. Komentarišući rešenje kojim je Grad Niš platio blizu 2 miliona dinara idejno rešenje za spomenik oslobodiocima Niša,  predsednik GO Levice Srbije, Slaviša Dinić, istakao je da aktuelna vlast pokazuje rasipništvo u trenutku kada je svaki deseti Nišlija korisnik neke vrste socijalne pomoći, što je nedopustivo.  

levica-srbije

Na osnovu izveštaja Evropskog zdravstvenog potrošačkog indeksa, srpsko zdravstvo nalazi se na 30. mestu od 35 zemalja EU koje se prate, dakle skoro među poslednjima u Evropi.

U ovom izveštaju, kao indikatori, nisu uzete u obzir plate lekare, ni korupcija, pa se  izveštaj može smatrati i „doteranim“.

„Srbija je u samom vrhu u novotkrivenim malignim bolestima, a osim telesnog, građanima je ugroženo i mentalno zdravlje, o čemu se malo govori u javnosti. Zarad socijalnog mira, olakšana  je nabavka sedativa, a po potrošnji sedativa, Srbija je na vrhu.“ rekao je Miodrag Stanković,  neuropsihijatar.

Levica Srbije u svom programu posebno sagledava oblast zdravsta, predlaže povećanje plata zaposlenima u zdravstvu, jer bi se na taj način smanjila postojeća korupcija. Zalaže se za besplatnu zdravstvenu zaštitu građana Srbije i ukidanje participacije od 50 dinara, jer ona nije donela očekivane rezultate, osim što je smanjila efikasnost i povećala administriranje na uštrb pružanja kvalitetnih zdravstvenih usluga.

„Potrebno je omogućiti punu platu, zdravstvenu i socijalnu zaštitu  roditeljima dece koja boluju od malignih oboljenja, ili imaju neku vrstu invaliditeta, kao i usvajanje zakona o roditelju- negovatelju. „ rekao je na konferenciju za štampu doktor Stanković.

Levica Srbije  podržala je  i donošenje „Aleskinog  zakona“, ističući da je potrebna bolja zaštita mentalnog  zdravlja stanovništva, a posebno dece i adolescenata.

Slaviša Dinić, predsednik Gradskog odbora Levice Srbije, kritikovao je rešenje koje potpisao gradonačelnik Niša, Zoran Perišić, a kojim se za izbor idejnog rešenja za Spomenik oslobodiocima Grada Niša u Drugom svetskom ratu iz gradske kase izdvaja blizu dva miliona dinara.

„Levica Srbije  smatra da nije vreme da se ovako bezobrazno velika suma daje za nagrade i honorare Stručnom timu. Po ovom rešenju, četiri člana Stručnog tima koji su birali idejna rešenja za Spomenik, primili su za četiri sastanka po 48.000 dinara, kao i pojedinačni jednokratni iznos od 120.000 dinara. Sporna je i visina nagrada za idejna rešenja, od 600.000, 400.000 i 200.000 dinara . U situaciji kada je grad osiromašen i kada svaki deseti Nišlija prima neku vrstu socijalne pomoći, ovo rešenje  je ravno bezobrazluku“,  kazao je Dinić na današnjoj konferenciji GO Levice Srbije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *