Levica Srbije: Privatni izvršitelji – noćna mora Nišlija

U Srbiji je danas biti privatni izvršitelj jedno od najunosnijih zanimanja. U Nišu se ovim poslom bavi desetak ljudi, oni godišnje obrade oko 30.000 predmeta, a svaki drugi Nišlija je komunalni dužnik, čulo se na pres konferenciji pokreta „Levica Srbije“ u Media i reform centru. „Levica Srbije“ zalaže se za plaćanje računa i smatra da postoje načini kojima bi se sačuvalo dostojanstvo sve siromašnijih Nišlija.

Levica-Srbije-velja-i-sima
Levica Srbije: Velibor Petković i Slaviša Dinić

Zakon je dozvolio javno komunalnim preduzećima da angažuju privatne izvršitelje i pored činjenice da imaju pravne službe kojima je posao da potraživanja po računima potraže preko sudova.

„ Njihovi pravnici ne rade, sudovi se mimoilaze i predmeti se odmah daju izvršiteljima. Mi se pitamo zašto onda pravnici u tim preduzećima primaju plate“,, rekao je Slaviša Dinić, predsednik GO „Levice Srbije“ i odbornik u SG Niša.

Svako rešenje koje poštar donese na vrata treba da se prihvati, jer je to jedini način da građanin zna da je na „crnoj listi“ privatnog izvršitelja. Samo u tom slučaju postoji mogućnost da se uputi prigovor u roku od 5 do 8 dana.

Izvršitelji nekada umeju da „love u mutnom“, građane tuže za račune koji se zastareli, a dato im je pravo da izvršna rešenja objavljuju treći put preko oglasne table u sudu, čime se smatra da je dužnik blagovremeno obavešten.

„ Mi se pitamo ko od naših građana ima običaj da se šeta sudskim hodnicima i čita rešenja sa oglasne table?! Sledeći korak je da se onima koji imaju primanja stavlja administrativna zabrana na dve trećine plate , a onima koji su na minimalcu oduzima polovina, a da pri tom ti ljudi ne znaju da se protiv njih vodi bilo kakav postupak“, rekao je Dinić na pres konferenciji u Media i reform centru.

Građanima koji su nezaposleni pleni se imovina: bela tehnika, nameštaj i to po bagatelnim cenama, što predsatvlja atak na njihovo dostojanstvo.

“Nama u Nišu je dobro poznat slučaj sa prodajom kuće u Pasi poljani koji je nekako zaustavljen. Većini sada već siromašnog stanovništva se otima i to malo dostojanstva, otima im se pravo na život,” tvrdi odbornik “Levice Srbije”.

Pokret “Levica Srbije” zalaže se za prava čoveka, socijalnu pravdu i jednakost i u tom smslu podržava inicjativu koju je potpisala 21 organizacija i preko 10.000 građana. Ona se odnosi na
donošenje hitne uredbe kojom bi se zaustavila naplata komunalnih računa građanima od strane privatnih izvršitelja i privatnih agencija.

Prema ovoj inicijativi trebalo bi stopirati izvršitelje dok se ne usvoji novi Zakon o izvršenju i obezbeđenju. Ovim bi se predmeti vratili u nadležnost sudova koji vode računa o zastarelosti predmeta, smanjili bi se troškovi spora i onemogućilo izvršitelje da uzimaju novac čak i sa štednih uloga građana.

“Levica Srbije” predlaže da se pravne službe koje rade u komunalnim preduzećima angažuju u naplati dugova preko sudova, a ne preko privatnih izvršitelja. Zatim da se dužnik obavesti da će biti tužen i na kraju da se pokuša sa “prebijanjem dugova”jer je veliki broj Nišlija kojima država ili Grad duguje novac po raznim osnovama.

“I da budemo potpuno jasni, nismo za to da se ne plaćaju računi, ali nismo ni za to da se uništava ljudsko dostojanstvo, niti da se bilo ko bahati, maltretira i iživljava nad osiromašenim narodom” zaključio je Slaviša Dinić, predsednik Gradskog odbora “Levice Srbije”.

2 Comments

    1. Ti mora da si taj uterivac dugova, pardon privatni izvrsitelj… Ono za sta se nekada islo u zatvor sada se radi, pod zastitom ustava i zakona…
      Da mogu i dusu bi nam uzeli !!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *