Liga Roma protiv rehabilitacije Milana Nedića – a, vi?

Liga Roma izražava zabrinutost zbog inicijative za rehabilitaciju Milana Nedića i sve prisutnijeg predstavljanja njega kao “sprskog heroja” lažnim iznošenjem istorijske istine. Pokretanjem procesa njegove rehabilitacije i pružanjem javne podrške od strane pojedinih političara vrši se revitalizacija stravičnih zločina i nanosi nepravda svim njegovim žrtvama, saopštila je Liga Roma čiji je koordinator Lige Roma, Osman Balić iz Niša.

Milan-Nedić1
Milan Nedić

-Rehabilitacijom Milana Nedica rehabilitovala bi se politika Vlade čijim se uredbama i naredbama veličao Treći Rajh i Adolf Hitler, sprovodili diskriminatorni zakoni kojima je legalizovan Holokaust u Srbiji, zatvarani i ubijani Romi kao grupa koja “ruži” ugled i moral arijevskog društva, saopštila je liga.

U saopštenju se navodi da „u ekonomskoj krizi sa kojom se Srbija suočava i predizbornoj kampanji, ovakve incijative i veličanje doprinosa kvislinške vlade u očuvanju srpskih nacionalnih interesa posebno negativo utiču na jačanje radikalne desnice kod mladih Srba.

-Umesto rehabilitacije Milana Nedića, Liga Roma predlaže proglašenje poricanja genocida i ratnih zločina krivičnim delom. Srbija je u okviru procesa pristupanja Evropskoj uniji, u obavezi da uskladi svoj Krivični zakonik sa Okvirnom odlukom Saveta EU 2008/913/JHA od 28. novembra 2008. godine o borbi protiv određenih oblika izražavanja rasizma i ksenofobije sredstvima krivičnog prava koja predviđa utvrđivanje krivičnog dela kojim se inkriminiše javno odobravanje, poricanje ili gruba trivijalizacija zločina genocida, zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, zaključuje se u saopštenju.

gradjanin.rs

2 Comments

  1. Peti dobrovoljački odred (korpus) je formiran u Kragujevcu 20.10.1941. od dobrovoljaca, mahom iz Aranđelovca, na osnovu naredbe Milana Nedića. Za komandanta je postavljen Marisav Petrović. Istog dana u Kragujevcu je dobrovoljac Slovenac, Miloš Vojinovič „Lautner“, formirao X dobrovoljački odred po naredbi Milana Nedića. Marisav Petrović je aktivno komandovao u privođenju Kragujevčana i simpatizera „komunističkih bandi“, koji su odvedeni u topovske šupe, a potom streljani. Sam Petrović je priznao da su u zamenu za Srbe (koji su imali para da otkupe svoj život) uhvatili 200 Roma i predali ih Nemcima. Grupa dobrovoljaca, pod vođstvom Momčila Zdravkovića Izrila, je pokupila sve Rome iz grada. Svi su streljani. Petrović je ovu tragediju iskoristio i da se obračuna sa političkim neistomišljenicima. Pop Andra Božić iz Badnjevca, jedan od osnivača ravnogorskog pokreta u Šumadijskom okrugu, je streljan 21. oktobra, po naređenju Marisava Petrovića.

    Marisav Petrović je bio Nedićev čovek. Nedić se nije javno oglasio o streljanjima u Kragujevcu, Kraljevu, na Bubnju… Ovo je samo delić iz mozaika kvislinške biografije Milana Nedića.

  2. NIKO ne zna pravu istinu o djeneralu M. Nediću , TE NEKA SVAKO MISLI KAKO MU JE VOLJA !!! A i dobar je trenutak /posle 70.god./ ,za rešavanje ovog pitanja i dobro je što je svima DOBRO, te mogu da se skoncentrišu na ovaj „gorući“ problem !
    Bolje je da pohrlimo u BGDH2O i da stignemo na vreme da kupimo avionske karte za USA , dok ih prodaje premijer LIČNO! A mogu i da nam gledaju u šolju ako nas posluže kafom /predsednik/ !
    Ja sam mislio da su samo Hrvati opterećeni „partizanima , četnicima , Srbima, ustašama“ ali ništa bolji nismo od njih… Baci narodu kosku i neka se bije oko nje , za stvarnost se niko ne sekira … A i što bi !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *