Likovna kolonija Vlasina – izbor iz fonda Leskovačkog kulturnog centra

U utorak 7. marta sa početkom u 18 sati, u Oficirskom domu u Nišu je otvaranje izložbe „Likovna kolonija Vlasina – izbor iz fonda Leskovačkog kulturnog centra“. Autor izložbe je istoričar umetnosti dr Srđan Marković, koji je sačinio izbor dela četrdesetpetoro umetnika.

Likovna kolonija „Vlasina“ ove godine obeležava pedeset godina trajanja. Prvih desetak godina održavala se pod nazivom „Kopašnica“ u istoimenom selu nadomak Leskovca a pod pokroviteljstvnom Fonda za mlade talente dnevnog lista „Borba“ i Kulturno prosvetne zajednice Leskovca. Od sredine osamdesetih godina XX veka kolonija se održava na Vlasinskom jezeru a brigu o njenoj organizaciji preuzima Dom kulture odnosno danas Leskovački kulturni centar. Zahvaljujući Koloniji  ova ustanova ima fond umetničkih dela koji broji više od 700 inventarnih jedinica i značajni je deo leskovačke likovne baštine.

Kolonija je od osnivanja posebno bila privržena umetnicima mlađe generacije sa prostora bivše Jugoslavije. Kasnije pored mladih pozivaju se i afirmisani umetnici  iz Leskovca, Beograda i mnogih mesta južne Srbije i sa Kosova i Metohije (iz  Niša, Vranja, Prokuplja, Prištine, Kosovske Mitrovice…). Poslednjih godina selektor kolonije je dr umetnosti Nina Todorović.

Sam prirodni ambijent sa planinskim vencima, jezerom i brojnim izvorima bio je  inspirativan za većinu umetnika koji su to manifestovali direktno slikama pejzaža ili indirektno  kroz kolorit, potez ili pojedinačan motiv na svojim delima.  Budući da kolonija traje pet decenija kroz dela iz njenog fonda mogu se pratiti višeslojna kretanja u našem slikarstvu sa nizom stilova i izraza koji se globalno temelje na ekspresivnoj figuraciji, različitim vidovima asocijativne ili geometrijske apstrakcije do novog koncepta slike.

Pored umetnika različitih generacija iz Leskovca (Jovan Popović, Gmitar Obradović, Dragoljub Stanković Čivi, Đorđe Vasić, Zoran Krulj,  Petar Spasić, Ivan Milenković…) na izložbi su zastupljena i dela Velizara Krstića, Miodraga Nagornog, Zdravka Mandića, Zorana Furunovića, Đura Radonjića, Zorana Jovanovića Dobrotina, Zorana Petrušijevića, Nine Todorović i drugih.

Izložba će trajati do 19. marta. Kustos izložbe Milica Todorović.

Gradjanin.RS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *