Lomljenje česnice od 50 kilograma – u Medijani Marija Šerifović za srpsku Novu godinu

Po tradiciji i na današnji Badnji dan, najveća niška opština „Medijana“ u parku Svetog Save na platou ispred crkve, organizovala je lomljenje Česnice koja bi, prema rečima opštinara, ove godine trebalo da obori sve dosadašnje rekorde po težini, jer je planirano da teži čak 50 kilograma. U njoj će kao i do sada, biti sakrivena 3 zlatnika težine od po 3 i po grama, a koje će pripasti onim „najsrećnijim“ Nišlijama.

Za razliku od prethodnih godina, kada su se za zlatnike „građani „borili“ u podne, ovaj peti svečarski ritual biće održan malo kasnije, pa će tako, tek nakon molitve zakazane u 16 sati, prvo biti osvećen Badnjak, nakon čega će početi lomljenje Česnice.

Biće tu organizovana i mnoga druga iznenađenja i poklončići za decu koja dođu, a iako najavljuju sneg i hladno vreme, ipak se nadamo da će plato ispred hrama Svetog cara Konstantina i carice Jelene biti prepun, a kad sve ovo prođe naravno nastavljamo sa pripremama za proslavu Pravoslavne Nove godine, kada će Nišlije slaviti uz naše bendove i Mariju Šerifović koja će biti gost večeri, izjavila je Biljana Stanojević iz GO „Medijana“.

Osim popodnevne fešte i tradicionalnog rituala, rukovodstvo opštine u podne će posetiti i najmlađe pacijente na Dečijoj klinici niškog KC i obradovati ih novogodišnjim poklon paketićima.

Podsećamo, opština Medijana omogućila je za sve mališane i danas, besplatno slikanje dece sa Deda Mrazom, i to u „sopstvenoj režiji“ i to u popodnevnim satima od 17 do 21 sat.

N.Marković

1 Comment

  1. Opet zamajavanje naroda i bacanje para !
    Vlast i dalje ostaje gluva na vapaje roditelja bolesne dece i zahteva humanih
    ljudi !!
    Dokle be vishe , aman ? Imate li dushu , imate li sluha il’ ste gluvi i slepi?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

© 2022 GRAĐANIN - Gradjanin.rs je upisan u Registar medija Republike Srbije pod rednim brojem: IN000266