Lutovac: Savez se formira radi rešavanja važnih ciljeva u Srbiji

Zoran Lutovac, predsednik Demokratske stranke i Miodrag Stanković, predsednik Gradskog odbora u Nišu održali su juče konferenciju za novine na otvorenom.

foto: DS

Došao sam u Niš da razgovaram sa članovima Demokratske stranke i sa građanima Niša o tome zašto je Savez za Srbiju nužnost u ovom trenutku. Savez za Srbiju, iako u ovom trenutku još nije formiran, predstavlja alternativu ovom režimu, zato što je postavio platformu koja je dovoljno široka da u taj Savez uđe i Demokratska stranka ali i neke druge stranke koje nisu sličnog programa i slične ideološke orijentacije. Bitno je to da smo se okupili oko nekih univerzalnih vrednosti, koje su neophodne da bismo uopšte imali jednu normalnu političku zajednicu, normalnu državu i normalan život u Srbiji. To je suština okupljanja’’ – rekao je Zoran Lutovac, predsednik Demokratske stranke.

Oni su naglasili da se u savezu ne okupljaju oko nekih parcijalnih ciljeva, već oko važnih životnih ciljeva.

Građani hoće da čuju da postoji spremna politička alternativa ovom režimu, gde su političari spremni da svoje posebnosti stave na stranu, kako bi ostvarili neophodne uslove da bismo imali normalan život i normalnu državu. Savez za Srbiju će imati svoj format na nivou Srbije, ali i u lokalnim sredinama. U lokalnim sredinama Savez će moći da ima i širi format. To znači da će moći da mu se priključe i stranke koje nemaju dogovor na republičkom nivou. Stranke, pokreti, nevladine organizacije i pojedinci koji smatraju da je neophodno u pojedinim lokalnim sredinama da nastupaju zajedno, kako bi rešavali neke probleme ili kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo. To je dobar način kako bi trebalo delovati širom Srbije’’ – dodao je Lutovac.

Kosovo i Metohija

Što se tiče odnosa prema Kosovu i Metohiji, mi smo to formulisali u okviru 30 tačaka Saveza za Srbiju, nekoliko tačaka je tome posvećeno. Neophodno je da se uvažava Ustav, Međunarodno pravo. To je polazna platforma za razgovore o statusu. Međutim, pitanje statusa ne može da pokreće nedemokratski režim. Pitanje referenduma je takođe stvar za jedno autokratsko društvo. Bitno je da normalizujemo odnose sa Prištinom, a da bismo to ostvarili moramo da normalizujemo odnose u Srbiji. Da imamo normalnu, demokratsku vlast, koja ima slobodne medije, gde su svi u mogućnosti da iskažu svoje političke stavove i da građani na osnovu punih informacija, debate i sučeljavanja mišljenja mogu da donesu pravu odluku. Raspisivanje referenduma u uslovima nepostojanja slobodnih medija, slobodne države je samo sredstvo u rukama autokrate” – zaključio je Lutovac.

Miodrag Stanković, predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke u Nišu, dodao je:

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac je danas u Nišu. Danas imamo sastanak sa predsednicima opštinskih i gradskih odbora iz okruga. Ideja jeste da sve snage koje ima Demokratska stranka stavimo na raspolaganje građanima i da zajedno sa građanima krenemo da menjamo stvari na bolje. U Nišu vlast Srpske Napredne Stranke za sedam godina dovela je do toga da imamo sve manje radnih mesta, sve manje penzije i plate, da se živi na grbači naroda. Iz budžeta grada jasno možemo da vidimo da su sve stavke, u kojima se vidi aktivnost lokalne samouprave, svedene na minimum. Tačnije rezultati rada aktuelne gradske vlasti su nula. Sve stavke koje se odnose na poreze, takse, kazne i penale su tri do četiri puta veće u odnosu na period kada je Demokratska stranka bila na vlasti. Demokratska stranka u Nišu je odlučna da zajedno sa predsednikom Zoranom Lutovcem počne da menja stvari na bolje. Okupićemo u Savez za Srbiju sve autentične opozicione stranke koje su spremne da se bore protiv ovog režima. Očekujemo promene uskoro. Promene na bolje. Od promena koje su bile obećane pre sedam godina, a koje su se odnosile na bolji život, bolji standard, dobili smo sve suprotno. Rešili smo da menjamo stvari na bolje, a sve za dobrobit i u interesu građana – rekao je Stanković.

gradjanin.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *