Magični Ćira više nije magičan

Jedan od najboljih književnika današnjice Nišlija Zoran Ćirić, poznatiji kao Magični Ćira izvinio se što je sms porukama pretio bivšem gradonačelniku Niša, Zoranu Perišiću.

Zoran Ćirić u sudnici

Osećam stid zbog idiotskog činjenja prema gradonačelniku Niša, rekao je juče Ćirić u niškom Medija i reform centru.

Nakon četiri godine “atraktivnih” sudskih procesa, danas su, u prisustvu medija, književnik Zoran Ćirić, inače osuđen na novčanu kaznu od 100.000 dinara zbog ugrožavanja sigurnosti tadašnjeg gradonačelnika Niša Zorana Perišića slanjem sms- poruka preteće sadržine, i sam Perišić, stavili tačku na sva sudska sporenja.

Ćirić, koji je predhodno tvrdio da neće platiti neosnovano izrečenu kaznu već ići u zatvor, te optuživao institucije i Aleksandra Vučića za njegov “sramni sudski progon”, juče se izvinio Perišiću, rekavši da “oseća stid” zbog onoga što mu je uradio.

Na konferenciji za novinare njih dvojica su saopštila da je Perišić, koji je inače i funkcioner SNS-a, odustao postupka za naknadu štete, koji je pokrenuo nakon što je Ćirić osuđen zbog ugrožavanja njegove sigurnosti, a po tužbi osnovnog javnog tužioca, dok je književnik odustao od postupka pred Ustavnim sudom, pokrenutim zbog bitne povrede procedure pri suđenju.

Odustajanje obojice od daljeg “povlačenja po sudovima” i javno izvinjenje Ćirića posledica je uspešne medijacije, koju je vodila ex poverenica za ravnopravnost Nevena Petrušić.

Ćirić s telefonom (klik za uvećanje)

Književnik Ćirić zahvalio se Perišiću koji mu kako je kazao, da nije nikada ništa nažao učinio, a koga je svojim “aposolutno idiotskim činjenjem doveo u ekstremno neugodnu, uznemirujuću situaciju”, što je prihvatio njegovo izvinjenje, kao i što “nije iskoristio sve poluge moći koje su mu tada stajale na raspologanju i kojima je mogao značajno da mu zagorča život.

Sve je počelo kao moja borba protiv čitavog sistema, a onda sam uvučen u političku igru nekih ljudi iz grada, u kojoj je glavna meta bio Perišić, što sam naknadno shvatio- rekao je Ćirić. On je kazao da kao umetnik “samo 10 odsto živi u realnom svetu, a 90 odsto u svom izmišljenom svetu”, zbog čega sada “gomila psihijatara pokušava da ga zadrži u realnom svetu”.

Perišić se “složio” sa Ćirićem da su obojica, a posebno Ćirić bili uvučeni u neke političke igre, ocenjujući da je zbog toga dobro što se sve završilo na ovaj način.

On je kazao da kod Ćirića vidi iskrenu želju i žaljenje zbog onoga što je uradio.

Ćirić je najbolji pisac koga je Niš ikada imao i navijaću za njega u svim njegovim daljim borbama, pa i onoj za još jednu NIN-ovu nagradu, kazao je on.

Osnovni sud u Nišu je, inače, u maju 2016. godine osudio Ćirića na novčanu kaznu od 100.000 dunara, kao i izmirenje sudskih i advokatskih troškova od oko 50.000 dinara, jer je 5. decembra 2013. godine na mobilne telefone četvorice niških političara poslao sms poruke sa pretnjama Perišiću, u kojima je naveo da će ga „ubiti“ , te da će on biti „živ raskomadan“, a „njegova deca mrtva“ i „seme zatrto“. On ih je pozvao da mu sve to prenesu, a o svemu obaveste Perišića, vrh svojih partija, policiju, „Službu“ i medije.
Ćirić se branio tvrdnjom da je slanje poruka predstavljalo “performans zatvorenog tipa”, koji je realizovan po metodi Marsela Dišana, a kojim je “hteo da proveri kako političari reaguju u vanrednim situacijama”, te to iskoristi za roman anarhističkog sadržaja na kojem radi.

Perišić je, pak, naveo da poruke nipošto ne mogu biti umetnički performans, te da se pridružio gonjenju “ne zbog toga što se uplašio za svoju, već za bezbednost svoje dece”.

Viši sud u Nišu je nešto kasnije potvrdilo presudu, a Ćirić je u aprilu 2017. godine platio izrečenu novčanu kaznu i sudsko- advokatske troškove, u ćemu mu je pomogao sponzor, čije ime nije želeo da otkrije. Njegov advokat Boško Ristić kazao je novinarima da se književnik odlučio da izmiri kaznu jer je “sud doneo neuobičajenu odluku da za eventualno neplaćanje presuđenog novčanog iznosa umesto zatvorske kazne izrekne kaznu plenidbe imovine, zbog ćega bi on mogao da završi na ulici”. Ćirić je, inače, predhodno izjavljivao da neće platiti kaznu jer bi “to predstavljalo njegovo priznanje krivice”, a i “nema odakle”, kao i da “ni u kom slučaju neće dozvoliti da bilo ko plati njegovu kaznu”.- Čekam ih da ispune obećanje i odvedu me na gubilište, rekao je tada.

On je, inače, našem listu i drugim medijima tokom suđenja izjavljivao da mu se sudi jer je “stigao dvorski mig iz prestonice, odnosno iz samog vrha vlasti, što i nije teško jer Magični Ćira oštro kritikuje aktuelnog Velikog vođu, kao sve Velike vođe pre njega”. Takođe je poručivao da se ne oseća bezbedno i da je “za sve što mu se desi u pogledu fizičke i materijalne bezbednosti odgovoran Aleksandar Vučić, koji je gospodar svih tajnih i javnih službi, a iza čije senke se kriju i svi oni koji su umešani u njegov slučaj”.

Nagrade

Ćirić je, inače, autor šest romana i više od 20 knjiga priča i pesama koje su beležili visoke rejtinge na domaćim bestseler listama, a prevedene su na nekoliko svetskih jezika. Dobitnik je NIN-ove nagrade, kao i nagrade Fonda „Borislav Pekić“ i „Branko Radičević“.

Z. Miladinović (list Danas)

2 Comments

  1. E kada jednog od najboljih književnika današnjice sile mraka i beznadja uvuku ni krivog ni dužnog u pisanje pretećih poruka šta da kažem za moju maloletnu decu…Ćiro, nemoj više da se družiš sa takvim ljudima, od sada uz Perišića i njegove divne ljude iz SNS…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *