Majka izmerila temperaturu u niškom vrtiću: Deca se igraju na jedva 16 stepeni (VIDEO)

Jedna majka iz Niša izmerila temperaturu sobe u vrtiću gde se deca igraju – termometar pokazao nedovoljno zagrejanu učionicu.

Na mejl redakcije „Građanin“, roditelj čija deca borave u vrtiću PU „Pčelica – Pepeljuga“, poslao je video snimke na kojima se vidi da digitalnim termometrom, kako navodi jutros u 8 i 15, u jednoj od učionica, izmerena temepratura od jedva 16 stepeni Celzijusovih. „Pepeljuga“ se nalazi na Trošarini i ima sopstveno etažno grejanje. U Upravi „Pčelice“ oštro demantuju ove tvrdnje, navodeći da se sistem grejanja u svim objektima koji poseduju sopstvene kotlove, uključuje još u pola šest sati izjutra.

Naime, na snimcima se može videti i čuti da, jedna od majki koja je danas dovela dete u vrtić, u dva različita kraja prostorije, u prvi mah meri 14.5 a zatim 16 stepeni celzijusovih, a sve u cilju, kako je navela u poruci, apela na nadležne da se postaraju da deci obezbede normalne uslove za boravak.

 

Danima svi primećujemo, posebno ponedeljkom, kada je nakon vikenda teže zagrejati prostorije, da je temperatura niža nego što bi trebalo, a i deca nam se žale da im je hladno kada ih ostavimo ujutro, te sam iz tog razloga, i ne znajući još uvek kako se greje Pepeljuga, ponela termometar kako bi se i sama uverila i pokazala javnosti da nešto mora da se menja, napisala je u mejlu majka koja je želela da njeno ime ne objavljujemo.

Kako i nezvanično saznajemo od drugih Nišlija, čija su deca korisnici vrtića, predstavnici Saveta roditelja su već jutros počeli da se organizuju u pokretanju peticije kojom će i od Pčelice i od Gradske Toplane zatražiti da ranije uključuju grejanje, kako im se, vele, deca ne bi smrzavala.

Zoran Jonić, prvi čovek PU „Pčelica“ u izjavi za Građanin objasnio nam je da konkretno „Pepeljuga“ ima sopstveno etažno grejanje, ali da ovakvi navodi, odnosno ovakva situacija realno nije moguća, jer se, kako tvrdi, svi kotlovi pale u 5 i 30, i naravno da je potrebno malo vremena da se postigne optimalna temperatura, deca ne pristignu gotovo nikad pre pola 8-8.

Ja apsolutno ne mogu da poverujem u ono što vidim, ne želeći da me iko pogršno shvati, ali možda je sam uređaj za merenje bio pokvaren, možda je mereno u hodniku, ali javno pozivam svakoga ko želi da se uveri kakvi su uslovi, da može da ode i sam izmeri trenutnu temperaturu u svim našim objektima koje sami zagrevamo, jer za ove koji su vezani na gradski toplovod mi ne možemo direktno da utičemo, izjavio je Jonić, i dodao da apsolutno nema razloga za bilo kakvu štednju jer energenata ima dovoljno za čitavu sezonu.

Ipak direktor Jonić, koji je obećao da će momentalno proveriti da li ima ikakvih problema sa samim sistemom u objektu, pozvao je sve roditelje, da ukoliko primete ovakve i slične situacije odmah ukažu nadležnima u vrtiću na eventulni problem, a oni su dužni da o tome odmah obaveste njega i pomoćnike u rukovodstvu.

Podsećamo, pre nekoliko dana, na poslednjem skupštinskom zasedanju Branislav Jovanović, odbornik Narodnog pokreta Srbije, javno je prozvao PU „Pčelicu“ zbog načina grejanja, tvrdeći da deca koja tamo borave „sede i smrzavaju se u jaknama dok su radnici obučeni u Pelerine“. Te tvrdnje su i tada, iz Uprave Pčelice oštro demantvali.

Hitna provera

Odmah nakon razgovora sa direktorom Jonićem, po njegovom nalogu, nešto pre 11 sati, izvršeno je merenje u svim vrtićima na teritoriji Grada.

Svuda smo proverili, i odgovorno tvrdim da ni u jednom objektu temepratura nije ispod 20 stepeni, sem u vrtiću „Svitac“ u Komrenu, gde smo dodatno uključili TA peći i ostale izvore toplote, tako da se ni tamo, to više neće ponavljati, obavestio nas je Jonić.

N.Marković

Medijski sadržaj sufinansiran sredstvima za javno informisanje grada Niša

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

© 2023 GRAĐANIN - Gradjanin.rs je upisan u Registar medija Republike Srbije pod rednim brojem: IN000266