Majstorski kurs Miloša Mijatovića u Ukrajni

Sa bogatim muzičkim iskustvom, kao docent Fakulteta Umetnosti Univerziteta u Nišu, zaštitno lice kompanije D`Addario Woodwinds, a pre svega kao čovek koji iznad svega voli muziku, Miloš Mijatović je krajem novembra održao niz koncerata na festivalu “Sonačni Klarineti” u Žitomiru. Nakon koncerata, sa kolegom Srđanom Đorđevićem, profesor Mijatović je želeo da svoje znanje i veštinu podeli sa budućim muzičarima, studentima Nacionalne muzičke akademije Čajkovski u glavnom gradu Ukrajine.

Miloss-Mijatovic

Majstorski kurs je organizovan zahvaljujući Nacionalnoj muzičkoj akademiji u Kijevu, uz pomoć kompanije D`Addario i lancu muzickih prodavnica SOLO. Miloš je podelio svoje tajne savremene tehnike i mladim klarinetistima savetovao šta treba da urade da bi unapredili svoje sviranje.

Ali najvažnija stvar je da je svaki student imao mogućnost da individualno svira i dobije konkretane savete od maestra. Nijedno pitanje studenata nije ostalo bez odgovora. Na kraju sastanka profesor Miloš Mijatović je pričao o novim proizvodima kompanije D`Addario Woodwinds.

U koncertnoj dvorani Čajkovski Nacionalne muzičke akademije, Miloš Mijatović je uz klavirsku saradnju pijaniste Srđana Đorđevića prezentovao dela domaćih autora. Uz obostrano zadovoljstvo, saradnja sa profesorima Čajkovski muzičke akademije u Kijevu imaće za cilj proširenje međunarodne saradnje Ukrajine i Srbije na polju umetnosti.

Milos-Mijatovic
Miloš Mijatović

BIOGRAFIJA – MILOŠ MIJATOVIĆ

Spec. Miloš Mijatović (1982), diplomirao je klarinet na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Nikole Srdića i Aleksandra Tasića. Specijalističke studije završio na Fakultetu umetnosti u Nišu u klasi prof. Ante Grgina. Usavršavao se kod eminentnih profesora kao što su: J. Gilad, M. Kolins, M. Bekavac, E. Molinari i M. Arinjon.

Dobitnik je prve nagrade na Internacionalnom takmičenju u Barleti, Italija 2005. i 2006. godine. Druga nagrada na Međunarodnom takmičenju mladih muzičara u Padovi, Italija. Specijalna nagrada na Internacionalnom takmičenju kamernih ansambala u Subotici. Ministarstvo kulture i Univerzitet u Novom Sadu dodeljuju mu specijalnu nagradu za umetničke aktivnosti, a 2011. godine dobija stipendiju švedske vlade.

Nastupao je kao solista sa orkestrom Akademije umetnosti iz Novog Sada u Italiji, Francuskoj, Austriji, Švedskoj, Engleskoj i Srbiji. Nastupao je na nekim od najznačajnijih festivala u Srbiji i inostranstvu: NOMUS, Međunarodna tribina kompozitora, Internacionalni festival u Trolhetenu, Švedska, Muzički festival u Londonu, Engleska i IMPULS međunarodna Akademija za savremenu muziku u Gracu, Austrija.

Od 2001-2006., nastupa kao prvi klarinetista Simfonijskog orkestra Akademije umetnosti u Novom Sadu. Od 2005. godine stalni je član Internacionalnog orkestra jugoistočne evrope na mestu prvog klarinetiste.

Snimao je za TV i radio-stanice u zemlji i inostranstvu (RTS, RTV, ART TV). Redovan je član Internacionalnog udruženja klarinetista ICA u Americi.

gradjanin.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *