Mala matura ponovo u haosu?

[dropcap color=“#DD3333″ type=“square“]g[/dropcap]rađanka:Sara Gros

Zbirka-zadataka-iz-srpskog-i-matematike_slika_O_1657291Javnost još ne može da zaboravi prošlogodišnju zbrku oko male mature, a već ima nagoveštaja da će i ova sadašnja u junu biti pomalo haotična. Sve ukazuje na to, počev od zbirki za pripremu ispita koje su, kažu roditelji prepune grešaka, ali i pitanja koja zbunjuju osnovce. Roditelji na većinu nesuvislih pitanja znaju odgovor, ali iza njih je decenijsko iskustvo, pa i fakultetske diplome, a to su pitanja na koja će, ipak, odgovarati tek petnaestogodišnjaci sa mnogo manje iskustva i znanja.

Na meti je ovih dana ponajviše zbirka sa zadacima za pripremu kombinovanog testa sa pitanjima iz pet predmeta. Oko nje se prašina diže još od kako je pomenuta za maturu ali se čini da se može očekivati i prava oluja, posebno kada i ministar prosvete nije znao odgovor na jedno pitanje.

Doduše čovek se kasnije pravdao time da je namerno pogrešio kako se slična pitanja ne bi nalazila na maturi i to je njegova opomena sastavljačima testa. Profesori biologije tvrde da tačan odgovor nije dao ni ministar, ali ni sastavljači pitanja jer je i u zbirci greška. Pa kada oni ne znaju o čemu se radi, postavlja se pitanje kako će osnovci znati. Oni koji imaju tek 15 godina.

Prava bujica negodovanja roditelja nalazi se na fejsbuku. Reaguje grupa „Roditelji i nastavnici protiv male mature, ali nisu nemi ni roditelji niških osnovaca.

Biologija je za sada najveći problem, kaže otac jednog niškog osnovca.

Koja od navedenih bolesti može da se prenese upotrebom tuđeg peškira ili donjeg rublja?, jedno je od pitanja iz bilogije, a u ponudi su odgovori: sida, besnilo, gonoreja, grip.prijemni-foto-D-JEVREMOVICH

Od sina sam saznao da se o ovom problemu malo pričalo u školi i verujem da im je reč gonoreja poprlično strana, a u pincipu petnaestogodišnjake bi više podsetila na neko povrće ili voće, ali najmanje na polnu bolest.

Sa druge strane i grip se kapljično prenosi, pa što onda i on ne bi mogao da se prenese putem peškira.

Možda ja pogrešno razmišljam, ali mislim da je ovo pitanje zbunjujuće za decu, kaže ovaj roditelj i pita se koje li će pitanje zameniti ovo na završnom testu ako se kojim slučajem sastavljači za njega odluče.

Koji od navedenih organa prima hemijske draži iz spoljnog sveta još jedno je pitanje kod koga zastaju i roditelji i deca. Odgovori su oko, uho, nos, dlaka. Tačan odgovor koji je naveden u zbirci je nos.

Kod ovog pitanja sam stao tek kada sam pročitao tačan odgovor jer sam bio uveren da mogu da se zaokruže dva ponuđena odgovora, priča naš sagovornik.

Odmah smo eliminisali dlaku i uho. Lično smatram da odgovor može biti i nos i oko jer i oko može da primi neki hemijski nadražaj iz okoline.

Slično misli i majka sa fejsuk grupe „Roditelji i nastavnici protiv male mature“.

Posle ovog pitanja bar znam da plačem dok čistim luka da je to, ne zbog draži od spolja, već zato što nemam više luka, kaže jedna majka na fejsbuku. Možda sve izgleda smešno, ali nekima se pomalo i plače.

question-markPitanje na koje je „pao“ i ministar prosvete, ali kako kaže namerno, glasi: Koji od navedenih procesa koji se odvijaju na zemlji ima suprotan smer od ostalih: disanje, isparavanje, kondenzacija, transpiracija. U zbirci piše da je tačan odgovor kondenzacija, ministar je odgovorio transpiracija, a profesorka biologije koja predaje u jednoj beogradskoj školi je kazala da je to disanje.

Pa i jeste disanje jer se samo ono u svim slučajevima odvija u dva smera, udisaj i izdisaj, ako već moramo logički da razmišljamo, kaže roditelj jednog niškog osmaka.

Sa logikom ili bez logike osmacima neće biti baš lako. Roditelji se i dalje bune zbog male mature u kojoj se ne zna ni ko pije ni ko plaća, koju će na ovaj način i sa ovim bodovima polagati samo ova generacija, a već za sledeću smisliće nešto novo.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *