Malo sreće za raseljene i zaboravljene

Uz pomoć države Srbije grad Niš je odlučio da za njih otkupi porodična domaćinstva sa opremljenim kućama i imanjem u okolnim selima. Na prigodnoj svečanosti potpisani su ugovori sa dosadašnjim i budućim vlasnicima. Gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić je rekao da je ovo jedna od najznačajnijih akcija zbrinjavanja socijalno ugroženih porodica koje su svojevremeno izbegle sa Kosova i Metohije 1999. godine i od uspešnih domaćina, preko noći ostali bez igde ičega, baš kao beskućnici…

raseljeni

– Ovo je pomoć države Srbije i grada Niša našim novim sugrađanima kako bi stekli makar delić izgubljene sigurnosti i okrenuli se ka životu i budućnosti. Mnoga sela u Srbiji, kao i seoska naselja u okolini Niša sve su praznija i sve starija. Zato verujemo da je ovo najbolji način da ih revitalizujemo i da napravimo planove za rekonstrukciju stare i izgradnju nove mreže puteva, za obnovu i modernizaciju seoske infrastrukture. Istovremeno novim vlasnicima seoskih domaćinstava biće omogućeno da radom na svojim imanjima obezbede najosnovnije potrebe za članove svojih porodica – rekao je dr Perišić niški gradonačelnik, objašnjavajući da je za kupovinu deset seoskih porodičnih domaćinstava tokom ove akcije uloženo oko osam miliona dinara, a najveći deo sredstava je izdvojen iz budžeta Republike Srbije.

Novi korisnici, odnosno vlasnici seoskih kuća nisu krili svoje zadovoljstvo. Jovica Vasić je u ovaj kraj Srbije došao iz Kosovske Kamenice sa suprugom i troje dece i posle punih 15 godina podstanarskog života u Nišu, konačno je dobio krov nad glavom nedaleko od Niške Banje.

– Vlasnica kuće Vladimirka Stojiljković, živi u Smederevskoj Palanci odlučila se na prodaju objekta jer ona i suprug zbog starosti više ne mogu da dolaze u banju i Niš. Našoj porodici odgovara i kuća, ali i okućnica koja kao da je stvorena za nas. Niška Banja je blizu, Niš takođe. Konačno rešavamo problem krova nad glavom i najzad ćemo moći sopstvenim radom da se izdržavamo! Našoj sreći nema kraja – kaže Jovica.

Posle decenije i po provedenih u izbegličkim kolektivnim centrima, najpre u Sićevu kod Niša, a potom i pored Engleskog doma u samom Nišu, šestočlana porodica Miroslava Stojanovića iz sela Klobukare kod Novog Brda na Kosovu, dobila je ključeve porodičnog domaćinstva u Jelašnici.

– Kuća je idealna za stanovanje, ima struju i vodu, a okućnica pored nje omogući će nam da i sami proizvodimo i prehranjujemo se. Više se ne osećamo kao aprthajdi u sopstvenoj državi. Nije lako bilo živeti bez stalnog zaposlenja sa četvoro male dece. Sada ćemo konačno moći da gajimo živinu, možda, nešto sitne stoke, a pored kuće je i voćnjak, tako da imamo mnogo razloga da se radujemo novom početku. Posle svih godina patnje konačno smo srećni – iskreno i sa suzama radosnicama kaže Miroslav Stojanović.

Svečanom potpisivanju ugovora između starih i novih vlasnika seoskih porodičnih domaćinstava u Gradskoj kući u Nišu prisustvovao je i Boris Nužda, poverenik Komesarijata za izbeglice i raseljena lica, koji je rekao da će akcija zbrinjavanja porodica bez krova nad glavom biti uskoro nastavljena.

Novi javni poziv

– Uskoro će ponovo biti raspisan novi javni poziv za otkup seoskih domaćinstava. Namera je da se kao i ovog puta obezbede seoska imanja i kuće za najmanje još 20-ak porodica koje su spremne da sopstvenim radom na seoskom području ostvaruju trajne prihode – rekao je Boris Nužda, poverenik Komesarijata za izbeglice i raseljena lica.

Izvor: Vesti-online.com

© 2022 GRAĐANIN - Gradjanin.rs je upisan u Registar medija Republike Srbije pod rednim brojem: IN000266