Marčelo, Napeti Quintet i Ničim izazvan na Nišvilu

U glavnom program Nišvila ove godine će, između ostalih, nastupiti i sastav “Ničim izazvan” (u petak 14. avgusta) kao i poznati hip – hoper Marčelo sa svojim “Filterima”, a uz pratnju džez benda “Napeti Quintet” (u subotu, 15. avgusta).

Ničim izazvan
Ničim izazvan

Sastav “Ničim izazvan” koji ima veoma širok dijapakon poštovalaca (kako kada je reč o godištu tako i prema stilskim afinitetima) – osnovali su u proleće 2011. godine Bojan Gluvajić (vokal i gitara) i Boris Bakalov (vokal). Veliku ulogu u razvoju benda, imao je – i još uvek je ima – Robert Telčer (Veliki Prezir, Partibrejkersi). Na velika vrata srpske scene, ali I kada je reč o zmeljama regiona – ulaze već sledeće godine kada je i počela saradnja sa Đanijem Pervanom, bubnjarem i producentom sarajevskog sastava Letu Štuke i Rundekovog Cargo Orchestra. Iz te saradnje nastao je prvi singl “O tebi“, koji je glasovimaslušalaca Radija B92 te 2012. – proglašen domaćim hitom godine.

Sredinom aprila 2014. godine objavljuju svoj prvi studijski album na kojem su se našli svi dotle objavljeni singlovi uz četiri potpuno nove pesme. Ukupno jedanaest numera producirao Ðani Pervan, a snimane su u mostarskom studiju MC Pavarotti, zatim u studiju Šamarčina u Vrbasu, kao i u studiju Dobro polje u Beogradu. Krajem 2014. Objavili su singl “Rekla je“ a nakon njega i “Bo Bo Bom“ kojima su najavilidrugi studijski album koji će uz već poznate kompozicije predstaviti i publici Nišvila.

Osim Gluvajića i Bakalova članovi benda su i Mane Gluvajić,Borislav Kuga, Nemanja Vujović, Dragana Ilić, Igor Martinko, Marko Leđenac i Nikola Petrović.

Marčelo & Napeti Quintet
Marčelo & Napeti Quintet

Marko Šelić – Marčelo svakako je jedan od najupečatljivijih autora sa ovih prostora – i ne samo kada je reč o hip hop sceni. Hvalospevi o kvalitetu, snazi i angažovanosti njegovih tekstova – već su postali opšte mesto, a nedavno otvorena nova faza u njegovoj karijeri, bar kada je reč muzičkom segmenu – već je sama po sebi dovoljan argument uvrštavanja njegove grupe u program Nišvila. Naime, eksperimentisanje u okviru hip-hopa, Marčelu nikada nije bilo strano. Još pre jedne decenije od strane tvrdokornih poklonika ovog muzičkog pravca bio je optužen za jeres, kad je uveo živo odsvirane instrumente na svom drugom albumu „Puzzle Shock“. U pesmi „Uskurativna“, sa te ploče na kojoj je i postavio nove standarde žanra na ovoj teritoriji, mogu se pronaći prvi tragovi njegove fascinacije slobodnom formom džeza. Uostalom, Marčelo nikada i nije krio da u slobodno vreme najviše sluša muziku koja nema mnogo veze sa hip-hopom. Njegovo poslednje izdanje „Napet šou“, koje je u prvih šest meseci prodato u više od 10.000 primeraka, pod uticajem glavnog kompozitora i Markovog dugogodišnjeg saborca Radeta Sklopića Raid-a, iznedrilo jeviše džez obojenih numera. Među muzičkim saradnicima na albumu „Napet šou“, najbrojniji su upravo predstavnici domaće džez scene, predvođeni jednim od najaktivnijih domaćih džez muzičara- pijanistom, kompozitorom i aranžerom Aleksandrom Jovanovićem Šljukom i violinistom Filipom Krumesom koji iza sebe ima učešće u mnogim džez i world music projektima. Učešće Miše Blama na albumu – na nažalost, verovatno jedan od poslednjih zabeleženih snimaka ovog velikana džez scene – celom tom projektu već samo posebi daje dodatnu težinu!

Članovi „Napetog Quinteta“ sa kojim će Marčelo uz svoje „Filtere“ nastupiti u Nišu su i, ništa manje značajna imena nove domaće džez scene: trubač Miloš Nikolić, basista Marko Fabry i bubnjar Aleksandar Cvetković.

Marčelo se očigledno nalazi u periodu kada nijedan izazov ne predstavlja nepremostivu prepreku, a za publiku će ovaj koncert biti prilika da na delu proveri koliko je sazreo jedan od najboljih domaćih autora mlađe generacije.

Nisville team

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *