Marš „Besmrtnog puka“ i ove godine na obeležavanju Dana pobede u Nišu

Povodom 9. maja Dana pobede, u svim većim gradovima u Srbiji pa i u Nišu će se sutra šetnjom od Logora Crveni krst do Spomenika oslobodiocima na Trgu kralja Milana, obeležiti međunarodna manifestacija marš „Besmrtnog puka“. Ovim maršem čuva se sećanje na stradale u Prvom i Drugom svetskom ratu, kao i na hrabre branioce Srbije od NATO agresije 1999. godine.

Besmrtni puk je međunarodni javno, civilno-patriotski pokret za očuvanje ličnog sećanja na generacije iz Drugog svetskog rata. Nastao je u Rusiji 4. februara 2014. godine, a prvi put u ovakvom obliku organizovan je 2012. godine u ruskom gradu Tomsku.

„Okupljanje učesnika marša planirano je od 10:30 časova ispred logora “Crveni Krst” a marš će početi, posle polaganja venaca na Spomenik sovjetskim vojnicima, od 11:30 časova preko bulevara do centra grada, gde će u 12:30 biti položeni venci na Spomenik oslobodiocima Niša“ – navode organizatori.

U Srbiji se marš Besmrtnog puka obeležava od 2016. godine. Učesnici godišnje na Dan pobede prolaze u koloni ulicama gradova sa fotografijama svojih rođaka – veterana vojske i mornarice, partizana, podzemnih boraca, boraca otpora, stražnih radnika, zarobljenika koncentracionih logora.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *