MCN konferencija: Političke partije ne smeju da utiču na medije

Konferencija „Perspektiva lokalnih medija“, povodom postojanja 10 godina Media centra Niš, održana je danas u hotelu Grand Niš. Prepuna sala hotela pokazala je da  tema od izuzetnog značaja za mnoge u gradu i da je o njoj potrebno i češće polemisati. Samim tim što su došli predstavnici medija iz Jagodine, Pirota, Aleksinca i drugih mesta u regionu, vidi se da mediji imaju slične probleme na jugoistoku Srbije.

mcn1

Na prvoj panel diskusiji pod nazivom „Nova pravila igre, finansiranje iz javnih budžeta“ govorili su Saša Mirković, državni sekretar Ministarstva kulture, Zoran Perišić gradonačelnik Niša, Vukašin Obradović, predsednik NUNS-a.

mcn3„Za vreme mog mandata nije učinjeno ništa što krši medijski zakon, slobodu medija, niti je bilo nepravilnosti u finansiranju.“ Rekao je gradonačelnik Niša, Zoran Perišić. On je takođe pozvao medije da počnu sa pisanjem projekta, i ponovio da država izlazi iz medija.

Dragan Kocić, vlasnik City radija istakao je da ne postoji tržište, i da je novinarstvo postalo PR u službi vlasti. Na to mu je gradonačelnik odgovorio da je njegov komentar žalopojka, i da ne vidi kako će partijski činovnici kupovati i uticati na medije, kada novi zakon stupi na snagu. Takođe je istakao da je problem medija koji se nisu snašli do sada, lični problem!?

Urednik Internet portala Južne vesti, Predrag Blagojević podsetio je na nepravilnosti i kršenje zakona prilikom raspisivanje prethodnog tendera o finansiranju lokalnih medija, gde se po njegovim rečima favorizovao dnevni list Narodne novine i televizija Belami, vlasnika Vitka Radomirovića. Na žalost, gradonačelnik Zoran Perišić neposredno pre toga je napustio skup.

mcn4

„Ne vidim raspoloženje u ovoj, a još više u prethodnoj vlasti da se prekine sa praksom kontrole medija. 2015. će biti tranziciona godina, dok rezultate očekujemo 2016. godine.“ – rekao je Vukašin Obradović, predsednik NUNS-a

Rasprava o prelasku na projektno finansiranje, koje podrazumeva izlazak države iz medija preraslo je u političko prepucavanje između Vukašina Obradovića i kolega iz drugih udruženja. Njega su kolege iz ostalih novinskih udruženja optužili da je previše servilan prema pojedinim političkim partijama.

mcn2

Moderator diskusije bio je Mladen Velojić, direktor Media centra Niš.

– Sa aspekta MC Niš, bitno je da smo pričali na ovu temu. Bitno je i što smo omogućili novinarima i javnosti da čuju od relevantnih ljudi, donosioca odluka kako će se zakon implementirati. Jako važmo je da mediji na lokalu budu aktivni i da se izbore za svoju poziciju. Dosta je kukanja, i dosta smo se žalili. Bitno je da nađemo način kako da najbolje utičemo na projektno finansiranje. Mediji ne treba da dozvole lokalnim političarima da dobijaju naloge od stranaka, već da sami utiču na svoj rad i tako štite interes građana i javni interes. Činjenica je da građani nisu zadovoljni radom medija-napominje Velojić.

Na skupu je bilo prisutno dosta ljudi iz političkog života, odnosno predstavnika partija. Na drugim panelima teme su bile integritet medija i održivi modeli funkcionisanja lokalnih medija.

Igor Aćimović
foto: Saša Đorđević, gradjanin.rs

© 2023 GRAĐANIN - Gradjanin.rs je upisan u Registar medija Republike Srbije pod rednim brojem: IN000266