Merni dijagrami životne sredine Panteleja i celog Niša sistematizovani na jednom sajtu

Od 2017. godine se u Sekretarijatu za zaštitu životne sredine prate svi segmenti ove vrlo važne oblasti kojojoj se poslednjih decenija nije pridavala pažnja. Pre dve godine je formiran Sekratarijat koji prati sve segmente životne sredine.

Ivana Krstić koja je na čelu ovog sekretarijata navodi da se prati gustina i zagađenost vazduha, površinske vode, zemljište, nejonizujuće zračenje, aeropolen u vazduhu i buka.

Za sve tri relejne stanice, operateri prolaze obuku kako bi izvestili nadležne na pravi način. Ovih pet segmenata životne sredine se prate godinama, ali sa stvaranjem Sekretarijata, mi smo sistematizovali grafikone tako da sada svima može da buide jasan pregled životne sredine u Nišu. Imamo mi projekte i gde čistimo reke i slično, ali monitoring ovih segmenata nam je vrlo važan. To svakako značči da bez bazne stanice u panteleju, odnosno Kameničkom visu ne bi imali pravu sliku vazduha, koncentracije aeropolena i drugih stvari – priča nam Krstićeva.

Ona kaže da se merni dijagrami mere iz minuta u minut, ali da se na njihovom sajtu prikazuju srednje vrednosti jer je bespredmetno prikazivati sve dijagrame.

M.S.

Medijski sadržaj sufinansiran sredstvima za javno informisanja Gradske opštine Pantelej

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *