Ministarstvo kulture o FS: NKC zataškava istinu – gde su tri miliona dinara?

Ministarstvo kulture i informisanja saopštilo je da ove godine nisu finansirali 50. Filmske susrete u Nišu, jer Niški kulturni centar i Grad Niš nisu postupili po zakonskoj obavezi da u republički budžet vrate neutrošena i nenamenski potrošena sredstva za organizaciju prošlogodišnjeg festivala. Direktorka Bojana Simović, kako nam je rečeno u NKC-u, bila je van zgrade tako da smo ostali uskraćeni za njeno mišljenje povodom ovog slučaja, ali prezentovaćemo ga što pre.

-Direktorka je na sastanku u gradu pa pozovite kasnije, rečeno nam je u ovoj ustanovi koju je nadležno ministarstvo okrivilo za neodgovornost. Kada smo pozvali kasnije, sekretarica nam je rekla: „Direktorica je na godišnjem odmoru, malopre se javila koleginica pa nije znala da vam odgovori“, saopštila nam je sekretarica Niškog kulturnog centra,

publika1

-Ministarstvo se na ovakav potez odlučilo striktno poštujući zakon i rukovodeći se zaštitiom javnog interesa Republike Srbije u sferi kulture i zato odbacuje pokušaje predsednika Udruženja filmskih glumaca Srbije Vladana Živkovića i direktorke festivala Bojane Simović da zataškaju istinu, iznošenjem u javnost netačnih podataka, saopštava ovo ministarstvo.

Prošle godine Ministarstvo kulture i informisanja je 49. Filmskim susretima u Nišu dodelilo iznos od 5.000.000 dinara, ali Niški kulturni centar, kao organizator, i Grad Niš, kao osnivač Niškog kulturnog centra, nisu u budžet Republike Srbije vratili sredstava u iznosu od 3.011.908 dinara, od čega 2.704.600 dinara, koja su nenamenski potrošena, i 307.308 dinara, koja uopšte nisu utrošena. U izveštaju i finansijskoj dokumentaciji 49. Filmskih susreta, koje je Niški kulturni centar podneo Ministarstvu, utvrđeno je da je ostalo neutrošeno 307.308 dinara, kao i da je 3.000.000 dinara izdvojeno za „Zakup filmova”, iako za to uopšte nisu bila potrebna finansijska sredstva.

FIlmskiiiii

Ministarstvo podseća da se na Filmskim susretima u Nišu prikazuju isključivo domaći filmovi i da Zakon o kinematografiji propisuje da producentske kuće imaju obavezu da Festivalu ustupe filmove bez ikakve nadoknade.

Iako je Ugovorom o sufinansiranju definisano da se sve eventualne izmene i dopune obavljaju isključivo aneksom, Niški kulturni centar je, bez pisane saglasnosti Ministarstva, odlučio da izvrši prenamenu sredstava iz „zakup filmova“ u „zakup opreme“.

filmski

Ministarstvo kulture i informisanja je dopisima više puta upozoravalo Niški kulturni centar (27. februara, 23. marta, 21. maja i 8. jula) i Grad Niš (6.aprila.i 21. maja) da moraju da izvrše povraćaj novca.

Niški kulturni centar je priznao svoju grešku u vezi nenamenskog trošenja sredstava, tvrdeći da je do nje došlo “bez namere”, ali je u dopisima prispelim Ministarstvu 19. marta i 1. aprila obavestio i da ne postoji način da sporni iznos vrati u budžet.

S druge strane, Uprava za finansije, izvorne prihode lokalne samouprave i javne nabavke Grada Niša u dopisu od 26. maja obavestila je Ministarstvo da je zahtev za povraćaj neutrošenih sredstava prosleđen gradonačelniku i Upravi za kulturu Grada Niša, bez bilo kakvih daljih informacija.

Pravila konkursa propisuju da pravo učešća imaju svi podnosioci, bez obzira na to da li su ispunili svoje obaveze prema Ministarstvu, podsećaju iz ministarstva.

U slučaju Niškog kulturnog centra i 50. Filmskih susreta, konkursna komisija je odlučila da podrži projekat, s tim da Ministarstvo, pre upućivanja novih sredstava, ima obavezu da zatraži pravdanje sredstava iz prethodne godine, što je Niškom kulturnom centru više puta i naloženo.

tanjug/gradjanin.rs

foto:Đorđe Apostolović

4 Comments

  1. Toliko ste vi jedan bezobrazan i nadobudan mentalitet da to nije normalno.Samo vi pljujete svoj festival.Glumci ga obozavaju.Gosti ga obozavaju.Vi cete ga ugasiti.Malogradjani drugig grada po velicini u zemlji.Kome je to bitno.Niko o tome ne razmislja.Mi volimo festival.Ne Nis ili Beograd ili!?!Aman prestanite da gusite sve poslednje vapaje kulture u gradu zbog traceva o kojima nista ne znate.Aman.Ljudi.Gradjani.Malogradjani.Svi.

    1. Da si kao tvoj kolega u Beogradu (glumac Tadic) vise godina bez struje i pod svecom, da zaista zivis od tog glumackog posla a da ne moras da se klanjas politikantskoj mafiji koja odobrava sredstva i zaposljava ili muza, decka imas za sponzora pa te sve to pogadja iz drugog ugla a sto se mene tice ovo na sve lici samo na festival ne lici, pre podseca na glumacki cirkus po niskim kafanama i kaficima, na perionicu para iz budzeta sa skromnim repertoarom filmova gde su glavni gosti radnici niskih Javnih preduzeca, opstina ili gradske uprave zbog dobijenih besplatnih kompleta ili propusnica. Ja g-djo Glumice nisam imao para da kupim komplet karata a ovakav festival kakav je mogu slobodno jos sutra da zatvore.

  2. Штеточине на делу. Подсећам да владу Србије чине СНС + СПС, исто као у нашем граду. Министарство је било дужно да изађе, пре настале штете, у јавност и од владе Србије затражи мере за заштиту културног добра „филмски сусрети“ од руководства града Ниша. Због партијских интереса, ћутали су. Још једном су партијски интереси изнад општих. Не познају своје партијске саборце па су изненађени? Па они су потрошили све паре не за ову годину него за ко зна колико наредних. Трошили су нашу будућност. Своју неспособност и алавост крију иза кредита. Када оду, нама остају кредити. Како да врате паре које немају? Коме они све не дугују? Струја, вода, грејање, хитна помоћ, школе, Студентски центар, пчелица, клубови, породиље… Поред свих дуговања узимаше и кредите. Па где су потрошили паре?
    Њихова рачуница је проста. Ако врате 3 милиона, која су са задовољством потрошили, добиће 2,3 милион. На губитку су 0,7 милиона. И нису вратили. Како је Ниш прошао? Нисмо вратили 3 милиона и нисмо добили 2,3 милиона. Тако ни следећи филмски сусрети неће бити финансирани од владе. Штета града је велика. Само они нису ту да се брину за град, брину за себе па не постижу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *