Na Beogradskoj kapiji u Nišu veliki operski spektakl na otvorenom u čast gradske slave

U čast gradske slave Svetog cara Konstantina i carice Jelene, i povodom 100 godina od smrti Pučinija, na platou Beogradske kapije u Niškoj tvrđavi, biće izveden jedan od najvećih operskih spektakala u Srbiji na otvorenom prostoru, opera „Toska“. Nastup će se održati 31. maja od 21 sat.

Operu u tri čina Đakoma Pučinija izvešće Srpska omladinska filharmonija Naissus pod dirigentskom palicom maestra Zorana Andrića.

„Poštovani prijatelji operske umetnosti, drage Nišlije, čast nam je da vam možemo predstaviti u Nišu, na Beogradskoj kapiji, jednu od najboljih opera na svetu „Toska“, sa solistima iz Italije, Venecuele, Beograda, Novog Sada i Niša“ – rekao je Andrić.

Radnja „Toske“ uključuje dve vrste zapleta: politički i ljubavni. Dešava se u Rimu, u napeto i krizno vreme žestoke netrpeljivosti i borbe između Napoleonovih pristalica i zvaničnog režima koji je ove zatvarao i kažnjavao. Režim je u operi otelovljen u surovom i beskrupuloznom šefu tajne policije, baronu Skarpiji, koji je uz to i kao čovek osion i pohotan. Inicijator političkog zapleta u delu je bonapartista Čezare Anđeloti, koji je zbog svog opredeljenja zarobljen.

Ulaz na ovaj jedinstveni muzički događaj je besplatan.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *