Na današnji dan počela bitka na Košarama – poginulo 108 pripadnika VJ

Bitka na Košarama ili Pakao Košara, bila je bitka između pripadnika Vojske Jugoslavije i pripadnika OVK-a, podržavane NATO avijacijom. Bitka se vodila oko graničnog prelaza na granici SR Jugoslavije i Albanije između 9. aprila i 10. juna 1999. godine, tokom NATO bombardovanja SRJ. Po izjavi gen. Živanovića, ratnog komandanta, u rejonu Košara poginulo je 108 pripadnika VJ(18 oficira i podoficira, 50 redovnih vojnika,13 rezervista, 24 dobrovoljca). Zvanična informacija je da je OVK imala oko 200 mrtvih.

47275_Kosare1999Cilj napada sa albanske strane (Operacija strela) bila je kopnena invazija na Kosovo i Metohiju i presecanje komunikacije između jedinica VJ u Đakovici i u Prizrenu. Takođe, još jedan cilj je bio i zauzimanje šireg područja Metohije tokom tog napada. Na Košarama bitka je uzela mnoge živote sa obe strane. Kosovski rat je trajao do 10. juna 1999. godine kada je potpisan Kumanovski sporazum i Vojska Jugoslavije i srpska policija se povukla zajedno sa vojnicima koji su učestvovali u bici na Košarama. NATO je ušao na Kosovo pod imenom KFOR kao mirovna snaga, dok je OVK (bar formalno) razoružan.

 

Izvor:wikipedia, foto:magacin.org

3 Comments

  1. vecna slava i hvala svim poginulima medju kojima je bilo ruskih dobrovoljaca,hvala ruskom dobrovoljcu sljuki koji je dva puta izbacio bombe iz rova pre nego sto su eksplodirale nazalost poginuo je njegov ubica je ubijen,hvala mladim gardijcima koji su saproslave zavrsene akademije dosli na kosare gde su mnogi ostavili zivot.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *