Na dobrotvornom balu sakupljeno 400.000 dinara

Dobrotvorni svetosavski bal održan je sinoć u Nišu, a sakupljeno je oko 400.000 dinara. Bal je održan u organizaciji Studentskog kulturnog centra u Nišu, na inicijativu gospodina Hadži Ivana Redija i pod pokroviteljstvom Skupštine Grada Niša.

foto: SKC

Zadovoljstvo nam je da saopštimo da smo uspeli u svojoj misiji – na ovogodišnjem balu prikuljeno je 400.000 dinara, a prilozi i danas pristižu, što znači da će Udruženje studenata sa hendikepom dobiti guseničara za invalidska kolica – rekla je Dragana Petković, direktorka SKC.

Ove godine Bal je održan u duhu velikog jubileja – 140 godina Slobodnog Niša, pod sloganom “Sloboda i nezavisnost nemaju cenu”. Svečanosti su prisustvovali brojni dobrotvori iz kulturnog i političkog života grada, veliki broj Nišlijka i Nišlija, a sve to uz blagoslov Episkopa niškog gospodina Arsenija.

Duh tradicije balova u ovim krajevima oživljen je Kraljevim kolom, koje su zajedno odigrali svi prisutni, a propisan način odevanja učinio je da i ovogodišnji Dobrotvorni Svetosavski Bal oživi običaje i kulturu starog Niša.

U duhu humanosti, koja je uvek i bila pokretač Svetosavskog bala, na ulazu je bila postavljena i kutija gde su svi gosti mogli da ostave dobrotvorni prilog za trogodišnju Nikolinu Ranđelović. Prikupljeno je 12.000 dinara, a novac je predat niškoj humanitarki Marini Adamović.

Prema rečima Dragane Petković, direktorke niškog SKC-a, i ove godine niški SKC pobrinuo se za bogat kulturno-umetnički program, koji je upotpunio svečano dekorisan ambijent „New City‟ hotela.

Ja sam srećan čovek, tako odgovaram onima koji me pitaju o utiscima sa ovogodišnjeg bala. A, srećan sam jer su pojmovi dobročinstvo – darivanje, svetosavlje – sabornost i bal – kultura urbanog života u mom gradu, postali stvarnost. Verovao sam u to i 2013.godine, kada sam, kao lični dar proslavi 1700 godina Milanskog edikta, odlučio da mom voljenom gradu nešto darujem, a to je bio bal – rekao je Hadži Ivan Redi.

Prisutni su uživali u izvođenjima Akademskog ženskog hor SKC-a, pod dirigenskom palicom mr Ivane Mirović, Akademskkog hora SKC-a, koji predvodi dirigent mr Zoran Stanisavljević, Akademskog folklornog anasambla ORO, kojim rukovodi Slavoljub Uzunović.  Po tradiciji tu su bili i Veliki narodni orgkestar, čiji je umetnički rukovodilac Boban Stefanović, Akademsko pozorište SKC Niš, čiji je umetnički rukovodilac Miloš Cvetković, kao i veliki broj solista. Gosti bala bili su i plesni klub Duende, a za atmosferu su se pobrinule Đuvegije.

gradjanin.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *