Na hipodromu u niškom „Čair“-u učestvovala prva žena na konjičkim trkama!

Ulazeći u stan Milice Stanimirović, čovek može da pomisli da je ušao u mali niški vremeplov. Na zidovima uramljene slike starog Niša, njenih predaka, ulja na platnu poznatih delova grada, na policama stare knjige…

Novinska fotografija iz 1924. godine gde g-đa Borojević skače konjem preko prepona

Nisam ja sine za novine. Ništa im ne verujem, ali za ovo što si me zvao, ispričaću ti sve potanko“- kaže nam gospođa Milica.

Iz kredenca izvadila je list papira na kome je pisalo sve o tome kako su žene počele da učestvuju na konjičkim trkama. Za mnoge današnje Nišlije, novost je da je nešto nalik hipodromu postojalo u današnjem parku Čair. Ni sama gospođa Milica ne zna gde tačno u parku, ali se pretpostavlja da je bio na mestu današnjeg stadiona „Čair“.

Prema ovom spisu iz 1924. godine, tada je na takmičenju učestvovalo sedam prvoklasnih grla koja su do tada osvajala pehare samo na beogradskom hipodromu. To su bili: Zrak, Fantabli II, Halali, Vojvoda Gojko, Irvik, Inesa, Idila. Još tada su u Nišu mogle da se vide moderne toalete, damski šeširi. Ovo takmičenje koje je nosilo ime „Nišava“ obeležilo je učešćem prve žene na trkama na jugu Srbije pa i Nišu. To je bila gospođa Radmila Borojević, supruga kapetana Boška Borojevića. Ona je bila jedna od retkih žena koja je aktivno jahala u Srbiji. Negde sam čula da još neka dama iz Vojvodine – priča gospođa Stanimirović.

Iz spisa u koje smo imali uvid, vidi se da su na takmičenju održane i trke u velosipedu (trka karucama).

Na kraju su podoficiri konjičkog puka izveli kadril na konjima po taktu muzike.

M. Smiljković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *