Na jugoistoku Srbije iskuljučena struja u najmanje 10.000 domaćinstava

Na jugoistoku Srbije oko 10.000 domaćinstava nema električnu energiju u svojim domovima jer im je isključena po raznim osnovama. Profir Živković, advokat Centra za zaštitu potrošača „Forum“ priča za Kurir da među tim porodicama ima mnogo dece, starih, bolesnih i iznemoglih kojima Elektrodistribucija nije smela po Ustavu da isključi struju.

Vodimo preciznu evidenciju od 2013. godine do danas i ta cifra od 10.000 domaćinstava je najmanja jer ne znamo koliko njih nam se nije javilo. Brojka je sigurno veća, ali ono što je najgore je da je stupio Zakon o ozakonjenju. Tako da se sada kose Zakon o energetici, zakon o ozakonjenju i Zakon o zaštiti potrošača. Procedura kod mnogih slučajeva je sada mnogo komplikovanija za ponovno uključenje. Govorimo, na primer o kućama koje su građane pre 30 ili 40 godina. Takođe, od ljudi se sada traži da imaju legalizovane objekte da bi im uključili stzruju, a to dosta košta tako da su mnogi građani ušli u jedan zakonski lavirint i imaju ogroman problem da ponovo dobijku struju – priča Živković.

On kaže da je sada u skupštinskoj proceduri izmena Zakona o potrošačima jer se usklađuje sa standardima Evropske unije.

Potrošači struje i mnogi drugi do sada nisu imali pravo žalbe, a sada će to pravo moći da ostvare. Do sada je postojala reklamacija, ali ona nije donela ništa tako da očekujemo da ova nova izmena više zaštiti pravo građana – kaže Živković.

Mnoge porodice imaju dug za struju od 10.000 dinara pa naviše, na to se obično nadovežu kamate tako da u roku od nekoliko meseci dug neprestano raste.

M.S.

Medijski sadržaj sufinansiran sredstvima za javno informisanje Grada Niša.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *