Na nacionalnom konkursu “ I ja kažem NE ilegalnoj trgovini” nagrađen i urednik “Građanina”

Od šest novinarskih nagrada na nacionalnom konkursu pod nazivom „I ja kažem NE ilegalnoj trgovini“, dve su “otišle” u Niš. Prvu nagradu dobila je Marija Vučić iz portala “Južne vesti”, a nagrađen je i Marko Smiljković urednik “Građanina“. Dodela nagrada je bila juče u Medija centru u Beogradu.

najbolja-slika1
Dobitnici nagrada
nagrada-marko
Marko Smiljković, urednik „Građanina“ prima nagradu

Nagrade su dobili i Dijana Subotički Miletić iz kikindske televizije, novinarka RTS-a Tamara Tankosić, dopisnik B92 iz Leskovca Branislav Ilić i novinar Večernjih novosti, Marko Lopušina.

O nagrađenim novinarima odlučivao je tročlani žiri – novinarka Centra za istraživačko novinarstvo Anđela Milivojević, Ivan Radak iz NALED-a i Ljubica Maksimović iz Centra za razvoj liderstva. Tema konkursa koju je sproveo Medija reform centar iz Niša bila je sprečavanje pojave takozvane sive ekonomije u Srbiji, ali i mogućnosti i stimulacije koje bi takve, pre svega trgovce, stimulisali da pristupe legalnim tokovima prometa. Pokrovitelj konkursa je Duvanska industrija Niš.

nagrade-Marija-Vučić
Prva nagrada Mariji Vučić

-Počastvovana sam što sam dobila ovu nagradu na samom početku karijere, ali mi je još draže ako sam makar malo doprinela da se o temi sive ekonomije malo vise govori u niškim medijima – kaže Vučićeva.

Pre dodele nagrada održana je diskusija sa gostima koji su relevantni za ovu temu konkursa. Utisak je da se siva ekonomija može iskoreniti raznim stimulacijama nelegalnih trgovaca.

Ivan Radak iz Nacionalne alijanse za lokalni i ekonomski razvoj (NALED) rekao je na skupu da je ova organizacija uradila istraživanje u 261 preduzeću i 1.000 građana. On je naveo na skupu da je istraživanje NALED-a pokazalo da je privrednicima siva zona veći problem od poreza i doprinosa na zarade. Istraživanje je pokazalo da siva ekonomija smanjuje prihode čak do 30 odsto, da smanjuje promet, primorava na otkaze i zatvaranje zbog nelojalne konkurencije. Kako je naveo, preduzetnici osećaju da raste broj neregistrovanih firmi, te je neophodna konkretna akcija za sprečavanje sive ekonomije.

nagrade-panel1
Panel diskusija pre dodele nagrada

Menadžer nevladine organizacije „Eneka“ Milivoje Jovanović rekao je da nisu dovoljne samo kazne, već su neophodne i stimulativne mere za prelazak iz sive ekonomije u legalne tokove.

gradjanin.rs

Foto: Medija reform centar

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *