Nadežda Petrović autoportret u množini – predstava o herojini koja je stvorila Sićevačku koloniju

Udruženja niških glumaca povodom sto godina od smrti velike slikarke Nadežde Petrović pod nazivom „Nadežda Petrović autoportret u množini“ rađena po tekstu Miljane Đorđević u režiji Dragane Jovanović izvedena je u Kumanovu, u Zanatskom domu u četvrtak 7.decembra sa početkom. Nadežda Petrović je inicijator stvaranja Sićevačke kolonije kod Niša koja se i danas održava.

Naša vodilja je bila potreba da se pozabavimo tradicijom koja nije prošlost već kontinuitet. Povezati ono što je danas sa onim što je bilo juče i sa onim što će doći. Tradicija je, u stvari, vizija, snaga i kvalitet da stvoriš nešto dobro u vremenu u kome živiš i stvaraš“, ističe Dragana Jovanović uz neskrivenu radost što će se predstava prikazati pred publikom u Makedoniji.

U predstavi igraju Bratislava Milić i Dragana Jovanović. Po završetku predstave vođen je razgovor sa glumicama na temu: „Kultura nasleđa i zaborava“.

Realizaciju projekta pomoglo je Ministrastvo spoljnih poslova-Uprava za saradnju s dijapsorom i Srbima u regionu,Grad Niš, uprava za kulturu i informisanje uz logističu podršku Kola srpskih sestara iz Kumanova i Kulturno informativnog centra Spona u Skoplju.

Radnja predstave je smeštena u Valjevskoj bolnici gde Nadežda provodi svoje poslednje trenutke života. Teško obolela od tifusa ona se kroz dijalog sa mladom medicinskom sestrom priseća svog života, umetničkih delovanja, prijateljstva, porodice, neprihvatanja, patriotskog i aktivističkog angažmana.

 

 

gradjanin.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *