Najteže operacije kičme kod dece ubuduće i u niškom KC

Niški Klinički centar je, zahvaljujući zalaganju Ministarstva zdravlja i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, od danas i zvanično postala referentna zdravstvena ustanova u ovom delu Srbije, u kojoj će ubuduće o trošku države, biti operisani najteži deformiteti kičme kod dece, čije lečenje u inostranstvu košta i više od sto hiljada evra.

Prvu operaciju je, uz asistenciju lekara specijalista niškog Kliničkog centra, besplatno obavio gostujući, španski ortoped i spinalni hirurg, dr Norberto Ventura, a ugradni materijal u vrednosti od oko 8 miliona dinara, finansiran je o trošku RFZO.

U planu je da, kako je rečeno prilikom potpisivanja protokola o saradnji Uprave KC Niš sa kompanijom „Medkomteh grup“ iz Barselone, španski hirurzi i ubuduće dolaze, edukuju i operišu zajedno sa niškim dečijim otropedima.

Ovo je zaista velika i značajna stvar za našu ustanovu, ali pre svega za naše pacijente, jer će zahvaljujući državi, svi pacijenti sa ovakvim oblicima deformiteta kičmenog stuba, koji gravitiraju ka niškom Kliničkom centru sada moći da budu zbrinuti i operisani ovde potpuno besplatno, za razliku od ranijeg perioda, kada su u drugim zdravstvenim ustanovama u inostranstvu za operaciju plaćali i do sto hiljada evra, izjavio je prof. dr Zoran Radovanović, generalni direktor KC Niš.-Ovo je još jedan dokaz da država brine o zdravlju svojih građana, a na nama je da i dalje činimo sve da unapređujemo i osavremenjujemo rad naše ustanove, dodao je direktor Radovanović.

Da je ovo još jedan pomak napred u zdravstvu Republike Srbije i obezbeđivanju pre svega „infrastrukture“ za kvalitetan rad ali i pružanje najkomplikovnijih usluga, potvrdili su i predstavnici Ministarstva zdravlja i RFZO.

Ovim smo dokazali da država brine o našim najmlađim pacijentima, o onim najosetljivijim grupama, a u prilog tome govori i činjenica da smo ugostili jednog od najeminentnijih stručnjaka iz ove oblasti, koji je tu da pomogne i edukuje naše lekare, tako da je to još jedan pokazatelj da se strategija za unapređenje zdravstva obavlja na najbolji način, rekao je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, prof.dr Vladimir Đukić.

-Želim da se zahvalim svima koji su uložili svoj trud i zalaganje da ovo uspe i da s ponosom kažem da Srbija nije više „crna rupa“ u sistemu zdravstva, jer smo, samim tim što smo uspeli da se nađemo na 20.mestu u Evropi po pružanju zdravstvenih usluga, a time smo stekli mogućnost da sarađujemo uspešno sa kolegama iz inostranstva i stalno radimo na daljem ulaganju u opremu i lekove čime smo jasno poslali poruku i mladim lekarima da smo obezbedili sve uslove za edukaciju, istakla je direktorka RFZO, prof.dr Sanja Radojević- Škodrić, koja je dodala da će država i nadalje izdvajati sredstva za ugradni i propratni materijal za operacije ove vrste.

I porodica uspešno operisane 17- godišnje pacijentkinje, izrazila je neizmernu zahvalnost državi za ovu pomoć i rešenje dugogodišnje agonije.

Mi se godinama borimo sa ovim problemom, tako da smo dugo tragali za rešenjem, ali su sva bila preskupa, jer su u pojedinim zemljama za ovakvu operaciju tražili i preko sto hiljada evra, tako da se svim iskreno zahvaljujem na zalaganju i mogu da kažem da je moja ćerka dobro, opporavlja se i najbitnije, ponovo se smeje, rekao je Goran Panajotović, otac operisane pacijentkinje.

Da je operacija prošla bez komplikacija i da se nadaju brzom oporavku, potvrdilil su i lekari koji su obavili intervenciju.

Zadovoljan sam uslovima u kojima sam radio sa svojim kolegama, jer kao neko ko se dugo bavi rešavanjem ovakvih zdravstvenih problema radio sam u mnogim bolnicama, a najbitnije je da je sve prošlo kako valja i nadamo se da što bržem oporavku pacijentkinje, istakao je španski hirurg, dr Norberto Ventura.

I direktorka Klinike za dečiju hirurgiju i ortopediju KC Niš, prof. dr Anđelka Slavković potvrdila je da je ovo veliki pomak za nju i njene kolege.

Ponosna sam što su moje kolege asistirale ovako velikom stručnjaku i što ćemo imati prilike i dalje da se edukujemo, a srećna sam što nam je država omogućila da uvedemo i ovu novu proceduru, koja će umnogome značiti svim našim pacijentima.

Iz španske kopmanije „Medkomteh grup“ najavljuju svaki vid pomoći za ubuduće.

Drago mi je što polako širimo saradnju sa ustanovama u Srbiji i što na ovakav način uz pomoć Ministarstva zdravlja i države pomažemo pacijentima, a trudićemo se da učestvujemo što više u edukaciji i obuci naših lekara koji će raditi intervencije, naveo je Dragan Škrbić, direktor kompanije.

U planu je da u niškom Klničkom centru, uskoro bude operisano još nekoliko pacijenata sa teškim deformitetima kičmenog stuba.

N.M.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *