Narodni muzej Niš nastavlja istraživanja na lokalitetu Medijana

Tim arheologa početkom jula prošle godine radio je na ispitivanju lokacije na nalazištu Medijana gde je predviđeno da se izgradi 2.500 kvadrata veliki Arheološki centar koji će biti naučno-vizitorskog karaktera. Od 1. jula ove godine Narodni muzej Niš u saradnji sa Arheološkim institutom Beograd nastavio je sistematska istraživanja na lokalitetu Medijana u sklopu istraživačkog projekta „Medijana 2023-2027“.

Istraživanjima rukovode direktorka niškog Narodnog muzeja Vesna Crnoglavac i Nadežda Gavrilović Vitas. Radovi su otpočeli 1. jula i trajaće mesec dana, a obavljaju se uz finansijsku podršku Narodnog muzeja Niš i Ministarstva kulture RS. Crnoglavac je prilikom početka radova prošle godine istakla da će budući Arheološki centar imati laboratorije gde će se proučavati sve vrste arheološkog materijala.

„Arheološki centar će imati i skladišta gde će se ti materijali deponovati, i deo u kome će radnici biti smešteni, čime će biti omogućen kontinuiran rad tokom cele godine. Planirana je i sala za tematske događaje, gde će moći da se organizuju prezentacije, konferencije jer želimo da ovo bude mesto i za kulturne događaje“ – rekla je Crnoglavac.

Prve istraživačke radove na Medijani sproveo je 1864. godine Feliks Кanic. Sistematska planska istraživanja započeta su, kako se navodi, tridesetih godina prošlog veka i u kontinuitetu se u organizaciji Arheološkog instituta iz Beograda vrše od 1961.godine.

Medijana, danas arheološki park u istočnom delu Niša, u vreme vladavine cara Konstantina Velikog, bila je rimsko naselje ili kompleks letnjih rezidencija tipa urbanih vila i veliko poljoprivredno gazdinstvo, otvorenog tipa, pokraj puta, koji je od Naisa vodio ka istoku, prema Serdici i dalje prema Konstantinopolisu. Naselje je nastalo na samom kraju 3. ili početkom 4. veka.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *