Narodnoj biblioteci „Stevan Sremac“ na poklon knjige poljskih nobelovaca od Ambasada Poljske

Niškoj biblioteci poklonjene su vredne knjige iz projekta „Put knjige”, čiji je cilj da se fondovi lokalnih biblioteka u Srbiji dopune delima poljskih nobelovaca, popularnih autora i dečjih pisaca. Knjige je uručio ambasador Republike Poljske u Srbiji Rafal Perl, sa svojim saradnicima.

Goste je primila direktorka Sonja Šuković, a razgovaralo se o mogućim oblicima buduće kulturne saradnje između dva naroda. Poseta je završena obilaskom Biblioteke. Ambasador Poljske Rafal Perl kaže da na ovaj način obogaćuju srpske biblioteke sa prevodima poljskih autora na srpski jezik.

„Tu su i nobelovci, ali tu su i reportažne knjige, knjige za decu. Veoma sam ponosan da imamo i našu prvu publikaciju koju smo napravili u našoj Ambasadi u Beogradu. To je knjiga o tome kako srpski pisci vide Poljsku i Poljake. Ima i o Ivu Andriću, koji je bio veliki srpski nobelovac, koji je studirao na fakultetu u Krakovu. Ima i drugih pisaca, kao što je Desanka Maksimović“ – rekao je Perl.

Direktorka niške biblioteke „Stevan Sremac“ Sonja Šuković ističe da Biblioteka ima izuzetno razvijenu međunarodnu saradnju. Osim stalnih partnera, Ambasade Sjedinjenih Američkih Država i Francuskog instituta, Biblioteka ima saradnju sa ruskom ambasadom i kineskim institutom „Konfučije“.

„Ovo je jedan novitet, da nas sve veći broj ambasadora različitih zemalja poseti, a nedavno je bio ambasador Australije. Sada imamo ambasadora Poljske koji želi da niškoj biblioteci podari veći broj kvalitetnijih prevedenih dela poljskih autora“ – kaže Šuković.

U okviru Narodne biblioteke „Stevan Sremac“ postoji Odeljenje strane knjige koje obuhvata: Američki kutak, Francuski istitut u Srbiji– ogranak u Nišu, Ruski kutak i Kineski centar. Prostorije Američkog kutka, Francuskog istituta u Srbiji– ogranak u Nišu nalaze se u centru grada, dok se Ruski kutak i Kineski centar nalaze u okviru zgrade Biblioteke.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *