Naselite drvo Baobab na neobičan način – društvena igra za decu i odrasle

Nesvakidašnji dizajn i jednostavan, a opet neobičan način igranja – karakteristike su koje možda najbolje opisuju društvenu igru Baobab. Naziv je dobila po drvetu nesvakidašnjeg izgleda, po kojem je posebno poznat Madagaskar, sa širokim stablom i niskim krošnjama. Potrebno je da igrači „nasele“ drvo, ali to nije tako jednostavno, jer svaka životinja koja je u igri čini to na svoj način.

Potrebno je biti vrlo pažljiv prilikom igranja

Poznato je da su društvene igre odlične za sveukupni razvoj deteta, a za igranje Baobab igre potrebna je koncentracija, strpljenje i spretnost prilikom „naseljavanja“ svake od životinja. Ne zahteva čitanje, niti poznavanje jezika, pravila su jednostavna i uz minimalnu pomoć mogu je igrati i mala deca, kao i deca sa smetnjama u razvoju (u zavisnosti od mogućnosti deteta).

Posebno je zanimjiva deci zbog šarenog dizajna i same tematike, ali je sa uživanjem igraju i odrasli.

Svaka životinja drugačije „naseljava“ Baobab

U ovoj igri se koristi kutija, tačnije metalna konzerva u kojoj igra i dolazi. Igra počinje tako što igrači između sebe podele kružne kartice iz igre, a kutija sa poklopcem je ustvari stablo i početak krošnje drveta Baobab. Kartice mogu imati samo lišće, ali i neke dodatke u vidu životinja. Kako igrači dodaju karte, krošnja ovog drveta postaje sve veća i veća, ali i nestabilna. Potrebno je biti vrlo pažljiv prilikom igranja, jer svaka životinja, odnosno karta koja se obori sa drveta, računa se kao minus poen“, objašnjava Miljan Marković, veliki ljubitelj društvenih igara i kroz smeh dodaje da ova igra uvek uspe da održi pažnju deci od 4 i 6 godina.

Naselite drvo Baobab

Svaki igrač vuče od jedne do tri karte, a cilj je da ih spusti na krošnju Baobaba. Pravila jesu jednostavna, ali za spuštanje karata potrebna je preciznost, spretnost i dobra koncentracija, jer svaka karta ima posebna pravila za spuštanje.

Navešćemo neke od primera – majmun i cvet moraju da polovinom kartice „vise sa drveta“, pčele možete postaviti bilo gde, ali ni jedna kartica sa životinjom ne sme da dodiruje karticu sa pčelama, dok recimo slepog miša morate staviti zatvorenih očiju.

Pobednik sa najmanje negativnih poena

Igrač, tokom poteza, može da izabere jednu do tri karte da odigra. Onda redom, iz svog špila, izvlači jednu po jednu kartu i pokušava pravilno da odigra. Svaku loše, odnosno nelegalno postavljenu kartu, kao i sve karte koje padnu dok igra, igrač stavlja u negativne poene. Igra je završena kada neko od igrača potroši sve karte iz svog špila. Tada ostali igrači stavljaju ostatak svojih špilova u negativne poene, a igrač sa najmanje negativnih poena je pobednik“, kaže Milan.

Igra je deci zanimjiva zbog šarenog dizajna

Jedna od prednosti je što broj igrača nije ograničen. Zvanično, u pravilima je naznačeno da je igra namenjena za 2 do 4 igrača. Oni koji je igraju, kažu da bez problema može učestvovati i više njih, ali u skladu sa brojem kartica, da ne bi izgubila smisao. Deca je zavole „na prvo igranje“, pogodna je za dečije rođendane, a svakako pozitivno utiče na komunikaciju, samim tim i socijalizaciju dece.

Socijalizacija za decu je jako bitna, a jedan od načina za njen razvoj su svakako društvene igre. To je, pre svega, izuzetno važno kada govorimo o deci sa smetnjama u razvoju, koja kroz ovakve igre sa decom urednog razvoja mogu da se zbliže i združe“, kaže Marija Pavlović, diplomirani defektolog.

Ona ističe da, o kojoj god društvenoj igri da govorimo polazimo prvo od deteta, odnosno koje su njegove mogućnosti.

Ovakve igrice, pored toga, što su dobar „instrument“ za rušenje barijera između dece, odlične su i za vežbanje pažnje, koncentracije i motorike. Opet da napomenemo, igra može biti od pomoći i pružiti dobru zabavu, samo ukoliko je dete u mogućnosti da shvati pravila i način igranja“, zaključuje Marija.

Gradjanin.RS / D.N. / D.I.

2 Comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *