„Našminkana“ statistika visine plate krije realan standard Nišlija

Prosečna neto plata u Nišu u januaru, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, iznosila je 46.861 dinar. Tako da se u poređenju sa Beogradom, Novim Sadom i Kragujevcem, Niš po visini zarada nalazi na poslednjem mestu.

Prosečna plata u Beogradu bila je u januaru 60.933 dinara, što je za 14.072 dinara više nego u Nišu, dok je prosek Novog Sada 54.328 dinara, a to je u odnosu na Niš više za 7.467 dinara.

Ovu zvaničnu agencijsku vest su preneli mediji, iako svi znaju da su cifre potpuno „našminkane“, da je realna situacija potpuno drugačija.

Zavod je došao do ovih brojki tako što je računao isključivo one dohotke koji su isplaćeni za januar mesec dok nisu računate zakasnele plate, naknade po ugovoru i slično. Ukratko, računate su plate koje su primili radnici u zdravstvu, školstvu, vojsci i sličnim grupama ljudi koje isplaćuje država.

I kada se predstavi, da je prosek plata, na primer u Nišu, 46. 000 dinara, to zaista zvuči kao pristojna svota da se „pregura mesec“.

U stvari veliki broj Nišlija prima jedva 25.000 dinara u raznim uslužnim, zanatskim i trgovinskim radnjama. U obračun zavoda mali procenat privatrnih firmi se obračunava.

Mr Jovan Jovanović, predsednik Centra za zaštitu poptrošača „Forum“ u Nišu takođe kaže da čovek ne može da vidi pravu sliku standarda građana jednog grada.

Prema evropskim merilima, sa ovako nakaradnim obračunom plata, potrošačka korpa može da se realizuje 60 odsto, a kada bi se zaista realno obračunale zarade u odnosu na broj radnih ljudi, jedva da bi građani iz korpe mogli da kupe 30 odsto namirnica – kaže Jovanović.

U odnosu na prosečne plate u Kragujevcu, zarade u Nišu su manje za 1.361 dinar, pošto je prosek žitelja tog grada 48.222 dinara. Prosečna neto plata u Srbiji iznosila je u januaru 50.048 dinara, a u odnosu na republički prosek zarade u Nišu manje su za 3.187 dinara.

Podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da su prosečne zarade u Nišu u januaru ove godine bile veće u odnosu na isti mesec prošle godine za 9,1 odsto. Prema zvaničnoj statistici, najveće januarske zarade imali su stanovnici beogradske opštine Vračar – 78.193 dinara, najmanje stanovnici opštine Gadžin Han – 35.044 dinara, navodi se u ovoj agencijskoj vesti.

Mnogi meštani Gadžinog hana bi bili presrećni da primaju tu cifru, ali realnost je malo drugačija.

agencije/M.S.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *