Nastupom združenih horova i dodelom nagrada, svečano zatvorene 29. Internacionalne horske svečanosti

Posle četiri dana svečano su zatvorene 29. Internacionalne horske svečanosti „Blistavi glasovi“ na sceni Letnje pozornice u Tvrđavi. Od četvrtka do nedelje u Nišu se čula pesma više od 800 horskih pevača iz Srbije i mnogo zemalja iz inostranstva Slovačke, Moldavije, Grčke, Slovenije, Bugarske, Severne Makedonije, Crne Gore, Hrvatske. Završne večeri, podeljeno je i 13 nagrada i 5 povelja.

Na Letnjoj pozornici tokom festivala bilo je 17 horova, što revijalno, što takmičarskog karaktera, i ukupno oko 1.000 učesnika. Publici su se takođe predstavili i muzičari i solisti Fakulteta umetnosti u Nišu, Niškog simfonijskog orkestra, Muzičke škole.

Na svečanom zatvaranju priređen je nastup združenih horova na Letnjoj pozornici, a uručene su i nagrade najuspešnijim horovima. Horovi iz Moldavije i Slovenije dobitnici su nagrade za najbolje izveden program u celini, a hor iz Moldavije osvojio je čak 6 nagrada.

„Grad Niš je još jednom apsolutno dokazao da je izuzetan domaćin kada su veliki kulturni događaji u pitanju. Zahvaljujemo se svim ljudima koji su učestvovali u organizaciji ovako velikog projekta, a pogotovo našim dragim vodičima horova, koji su se trudili da se horovi osećaju kao kod kuće i koji su pokazali izuzetnu posvećenost svih dana trajanja festivala. Niš može da bude ponosan na tradiciju svojih festivala, a ta tradicija je samo dokaz da je naš grad veliki kulturni centar Evrope“ – navode iz NKC-a.

Vokalni ansambl Jonskog Univerziteta sa Krfa i Vokalni ansambl „Brevis“ iz Osijeka, proglašeni su za najbolje izvođenje dela inspirisanog srpskom i svetskom folklornom tradicijom.

„Nagradu „Darinka Matić – Marović“ za najbolje izvođenje savremene muzike za hor dobili su Omladinski hor „Cantemus“ iz Moldavije, dok je nagrada za najbolje izvođenje kompozicije Stevana Stojanovića Mokranjca pripala Horu mladih „Radojica Milosavljević Ica“ Muzičke škole iz Niša i Negotinskom pevačkom društvu iz Srbije“ – kažu iz NKC-a.

Internacionalne horske svečanosti prvi put su održane 1966. godine. Manifestacija traje četiri dana i održava se svake druge godine u mesecu julu. Pravo učestvovanja imaju amaterski horski ansambli, koji svoju specifičnost određuju već time da su sastavljeni od izrazitih zaljubljenika u horsku muziku. Celokupni spisak ovogodišnjih dobitnika možete videti na zvaničnom sajtu NKC-a.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *