Nataša Kovačević promovisala sport niškim đacima

Grad Niš i ženski košarkaški klub “Student” danas su imali čast da budu domaćini heroini savremenog vremena, Nataši Kovačević,. Ona je u Nišu promovisala ciljeve svoje fondacije.

natasa 2

Posle konferencije u niškom Media centru, Nataša je poseila mališane iz dve osnovne škole “Stefan Nemanja” i “Duško Radović”, a zatim je bila gost tribine na Fakultetu za sport i fizičku kulturu.

“Želim da iskažem podršku KK Student iz Niša, Imate divnu publiku koja voli košarku. Uvek mi je bilo teško igrati pred takvom publikom, ali i zadovoljstvo. Trudim se da napredujem u svakom pogledu. Student sam na dva fakulteta, a najveća želja mi je da nekada ponovo zaigram košarku. Radimo na tome” izjavila je Natađa za nas sajt.

Ona je devojka koja poseduje neverovatnu energiju, što je moglo i da se oseti u njenom društvu. Kao najzaslužnije za svoj oporavak stalno navodi porodicu, sa kojom je i doputovala u Niš, kao i vaspitanje koje je stekla u njoj ali i baveći se sportom. Iako je veoma skromna i prirodna devojka, posle svega što joj se desilo poželela je da se istetovira, a njena tetovaža možda najbolje opisuje kako razmišlja: Carpe diam (iskoristi dan)

Nataša je bila jedna od najperspektivnijih košarkašica na svetu. Prve košarkaške korake napravila je u kraju, sa svojim ocem i bratom, takođe košarkašima. Talenat koji je nasledila (i njena majka se bavila košarkom) prerastao je u ljubav ne samo prema košarci, već i prema drugim sportovima.

Na prvi trening je otišla sa sedam godina u KK Beopetrol. Tamo je od svog prvog trenera naučila da se igra, a po njenom svedočenju takav odnos trenera prema deci bio je presudan u njenoj karijeri. Disciplina, kako sama kaže, dolazi vremenom.

Sa četrnaest godina postala je igračica Partizana, da bi posle godinu i po dana potpisala za KK Voždovac sa kojim je igrala Jadransku ligu sve dok se klub nije ugasio zbog finansijskih problema. Posle jedne polusezone u Crvenoj Zvezdi, potpisala je za mađarski Đer. sa kojim je trebala da igra Euroligu. U Đeru je provela samo mesec dana. Njena karijera je završena posle nesreže u kojoj je autobus sa igračicama sleteo sa puta. Nataši je posle toga amputirana noga.

Nataša je posle nesreće postala simbol borbe, i pravi uzor ne samo mladim ljudima i sportistima, već svakom čoveku. Njena istrajnost i njen osmeh bili su inspiracija ljudima širom svete. Jedan njen obožavaoc snimio je dokumentarni film sa igračicama iz svih zemalja protiv kojih je Nataša igrala tokom svoje reprezentativne karijere. Film se može videti ovde.

Marta ove godine osnovala je fondaciju koja nosi njeno ime. Ciljevi ove fondacije su: pomoć teže povređenim i obolelim sportistim, edukacija sportista o potrebama dodatnog osiguranja kao elementa zaštite od neželjenih događaja i uključivanje osiguravajućih kompanija u vidu pravljenja aketa usluga koji bi bili prilagođeni sportistima, podrška mladim sportskim talentima, ne samo u sportsom razvoju nego i u školovanju i promocija ženskog sporta.

piše I. Aćimović
foto:MCN, Jochupress

© 2023 GRAĐANIN - Gradjanin.rs je upisan u Registar medija Republike Srbije pod rednim brojem: IN000266