NBS odlaže otplatu kredita na dva meseca

Narodna banka Srbije donela je juče odluku o novom odlaganju otplate kredita za dva meseca. To će umnogome olakšati malo plaćanje kredita građanima u doba korone, a nekoliko hiljada Nišlija zanima na koji način će se procesuirati ova odluka i šta ih čeka?

Uvid u tu odluku ovom gradu nisu imala potrošačka udruženja, ili ekonomnisti tako da nisu mogli to da komentarišu, ali je za RTS je govorio Vladimir Vasić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije.

  • Zastoj u otplati kredita još jedna mera koja će pomoći privredi i građanima da se prebrodi period izazvan epidemijom koronavirusa. Ova mera se odnosi na kredite i kreditne proizvode kao što su dozvoljeni minusi i kreditne kartice. Situaicja je slična kao kada je donet moratorijum u martu. Građani koji žele zastoj u otplati ne moraju da se jave banci. Oni koji žele da nastave redovno sa plaćanjem obaveza mogu da kontaktiraju banku telefonom, poštom ili na drugi način koji predvidi banka – objasnio je Vasić.

Kako je rekao Vasić, kada prođu dva meseca, oni koji su izabrali zastoj u otplati imaju tri opcije.

  • Prva opcija je da se redovna kamata linearno rasporedi na ostatak duga, a da se vremnski period kredita produži za 60 dana. Druga opcija jeda građani plate samo kamatu, a da se za 60 dana produži kredit. I treća opcija jeda se plati sve odjednom – rekao je on.

Primera radi, rata stambenog kredita od 300 evra biće veća u proseku za oko 700 dinara, ako se izabere prva opcija.

Izvršni odbor Narodne banke Srbije je na vanrednoj sednici usvojio propise kojima dužnicima banaka i davalaca finansijskog lizinga omogućava da dodatno odlože obaveze po osnovu kredita, kreditnih proizvoda i lizinga.

M.S.

Medijski sadržaj sufinansiran sredstvima za javno informisanje Grada Niša.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *