Nedopustivo kršenje radničkih prava u fabrikama stranih investitora u Srbiji

Hitno je potrebno da nadležne institucije obaveste javnost o stanju radničkih prava kod stranih investitora. Radnici ne smeju biti tretirani kao roblje u fabričkim halama! Nedopustivo je da se radnici izlažu opasnosti na radnom mestu, kao što se dogodilo u kraljevačkom „Leoniju“ i niškom „Aster Tekstilu“, naglašava Suzana Miletić, predsednik Saveta Žena GrO Dveri Niš.

Radnici u Srbiji imaju pravo na dostojanstven tretman, i ne smemo dozvoliti da se njihova prava krše. Građani Srbije ne žele da njihove poreske obaveze odlaze u pomoć stranim investitorima koji ne poštuju prava svojih radnika. Zahtevamo da nadležne institucije preduzmu hitne mere i provere stanje u fabrikama širom Srbije, te da javnost bude obaveštena o rezultatima tih provera. Ženska snaga Dveri Niš podržava radnike i njihova prava, i nećemo ćutati dok se radnička i ljudska prava ne budu poštovala u svim kompanijama u Srbiji.

I najveći ekonomski stručnjaci postavljaju pitanje opravdanosti ove vrste promocije stranih direktnih ulaganja, i to je predmet struke i nauke,  ali nedopustiv je ovakav nehuman tretman zaposlenih, među kojima je najviše žena i majki.  Posebno je stanje teško i tretman zaposlenih loš u fabrikama u Nišu i na jugu Srbije“, istakla je Miletić.

Kako objašnjava, neophodno je omogućiti pravedan sistem u kome će svi zaposleni ostvarivati svoja prava zaštićena radno-pravnim zakonima. To podrazumeva i omogućavanje rada sindikata i u privrednim subjektima stranih investitora, što najčešće ne postoji, a zakonska je obaveza. Da su radnice preminule zbog zanemarivanja njihovih prava na radnom mestu imale u svojim fabrikama organizovanu sindikalnu organizaciju, ove se tragedije ne bi mogle da dešavaju.

Zaposleni ne smeju biti tretirani  kao potrošna roba u rukama nesavesnih poslodavaca. Radnici nisu robovi stranih poslodavaca a država i njene institucije, inspekcije i svi koji se bave ekonomsko-socijalnim problemima i radno-pravnim, od Vlade do Skupštine, ne smeju da dozvole aktuelni  nehuman tretman zaposlenih koji najčešće rade za minimalnu cenu rada koja je ispod svakog ljudskog dostojanstva“, kaže se u saopštenju GrO Dveri Niš.

Gradjanin.RS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *