Nejasna organizacija obeležavanja Bitke na Čegru

Iako se sutra obeležava 207. godina od Bitke na Čegru, još uvek su ostali nejasni krupni delovi u organizaciji pomena ovog sudbonosnog čina za oslobođenje Srbije. Posle našeg jutrošnjeg podsećanja Službe za poslove gradonačelnika Niša da je reč o sutrašnjem događaju, rečeno nam je da je sve u redu i da će satnica i pojedinosti uskoro biti objavljeni na Gradskom sajtu, ali da se to isto nalazi i na sajtu Vlade Srbije(to nismo uspeli da nađemo).

Čegar
foto: Bojan Petrović Keba

Biće sve na sajtu jer je ceremonija obeležavanja planirana u okviru gradske slave Svetog cara Konstantina i carice Jelene 3. juna“ – rečeno nam je u ovoj službi.

Na sajtu grada se posle toga našlo da je od 8,00 do 9,40 sati zakazan pomen čegarskim junacima u dvorištu Ćele Kule i da od 11 sati počinje „Centralna državna ceremonija“ na spomeniku Čegar. Na gradskom sajtu takođe se navodi da je za 11 sati zakazano Gradsko veće pa je pitanje da li će „Vlada Niša“ prisustvovati obeležavanju? Nišlije svakako da zanima da li će kao prošlih godina biti organizovani autobusi koji će besplatno prevoziti putnike do Čegra, ko će biti prisutan iz državnog vrha, kakav sadržaj se očekuje tokom obeležavanja… Za sada su smotru najavili pripadnici Ravnogorskog pokreta i polaganje venaca.

Bitka na Čegru je jedna od presudnih bitaka vođenih u Prvom srpskom ustanku između srpskih ustanika i Turaka. Bitka se odigrala se 31. maja 1809. godine na brdu Čegar (potkovica, stopalo) kod sela Kamenica nadomak Niša.

Ćele-Kula
Ćele Kula

Svojim junaštvom istakao se resavski vojvoda Stevan Sinđelić. Nemogavši da pobedi brojno jače turske snage koje su prodrle u šanac, Sinđelić je pucao iz pištolja u podzemni magacin baruta. U strašnoj eksploziji nastradali su svi srpski vojnici i mnogo Turaka. Da bi zastrašio Srbe, turski paša je u znak osvete i opomene naredio da se od lobanja palih srpskih ustanika sagradi Ćele-kula na ulazu u Niš. U Ćele-kulu su uzidane 952 lobanje koje predstavljaju simbol borbe Srba za nezavisnost.

gradjanin.rs

2 Comments

 1. “ Upamet se Srbi“!
  Prikazuje mi se da ce za 100 godina , kako cenimo pretke a decu onepismenjavamo – svakodnevno, na Chegru biti proslava u chast SINDZELI-BEGA a bele kapice ce se prostirati do KOSOVA !

 2. Kakva proslava, kakve manifestacije i obelezhavanje Bitke na Chegru ! Ko bre – da bre…vodi rachuna o tome ?
  Josh malo i obelezhavacemo/te/ , 5 godina od „historijske pobede“ Vasheg /nasheg/ , dragog nam
  SNS-a !!!!
  A gde su tek „svakodnevne pobede“ ,
  pa „nedeljne“, pa „mesechne“… pa ustajanje u 6h sabajle i neleganje do 27h !
  Samo „kibiceri“ bi da slave , neshto shto je zastarelo i shto danas nema nikakvog smisla niti pa „podloge“ u
  svakodnevnom zhiBOTU !
  Mnogo su „kibiceri“ zaostali…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *