Nema Nišlijama spasa dok sami ne krenu u borbu za svoj grad

Milosav-Jukic1
piše: dipl.ing Milosav Jukić

Bio miting. I šta sad? Kakva sećanja nosimo od 90-tih do danas? Subjektivna. Dok razmišljate, koju reč besa da izgovorite? Da Vam pomognem, postoje i druge reči. „Bogami lepo beše, i žena i ja dobismo posao“. „Tada se imalo, jedem i pijem na potpis“, „Kada bi mi dete bilo direktor da nije bilo njih“, „Imalo se, tri plate sam primao“…

Dok se jedni okupljaju da bi sutra bilo juče, drugi se zbiraju da danas nikada ne prođe. Sutra je sutra, ni juče ni danas. Nadaju se da će biti bolje od svega do sada. Kako će biti, to samo sutra zna.
Bio miting onih što bi hteli da sutra bude juče. Svesni da mnogi od juče pređoše u danas, svesni da ruke u gradskoj kasi nisu njihove, odlučiše se za manje pompezni skup. Kalča! Na prošlim izborima beše spomenik. I predsednik države beše tu. Samo novinari imaše problem da uzmu izjave od učesnika skupa, „izvinite, da li ste Vi na mitingu ili čekate autobus?“. Tolika gužva beše. Sada su iskusniji, Kalča, izmešaš se sa prolaznicima, kafanskim stolovima, klupama za sedenje, panoima, dovezeš „Nišlije“ iz drugih gradova, raširiš zastave, namestiš fotoaparat na pravo mesto i „vidi šta nas imaaa“. Ni autobusi i mini busevi na parkingu kod Tempa i Tehničkih fakulteta, nisu pomogli.
Prvi na teren je istrčao Marko Stepanović, nekada TV voditelj. Sada, obratiti pažnju, šef kabineta Zorana Živkovića! Živković ima kabinet, a kabinet ima šefa. Aferim. Daleko bogami dogurao Živković, a bivši voditelj još dalje.

miting
Kada se predsednik niškog DS-a setio da „Niš ima najskuplje grejanje u Srbiji“ ono to više nije bilo. Trebalo bi neko da ga obavesti, posle višemesečne pobune građana, Skupština stanara je uspela da se izbori za 20% sniženja. Sindikalac je ustao u zaštitu prava radnika, Živkovića i Pajtića.
Niškog beograđanina sam slušao i na Telepresu niške TV. „…i Vi, koji ste u zadnjih nekoliko godiina, tri ili četri, postali prava televizija javnog servisa…“!!! Kada to prevedemo na srpski, „tek kada je SNS došao na vlast Vi ste postali dobra televizija. Dok sma ja bio, i ovi bivši moji, to se nije moglo desiti“. Zbogom pameti. Imao sam utisak da je ostavio pamet pre nego što je ušao u studio. Onda se setih, pa u NTV-u nemaju čiviluk za pamet. Podržao je nišku televiziju i rekao da se moraju privatizovati! U čemu je razlika od SNS-a? Hoće on da je proda a ne neko drugi. Nama bi bilo mnogo lepša ta varijanta, verovatno i njemu. „Mi smo krivi jer je posle 5.oktobra trebalo u prvim godinama da sve one koji su se ogrešili o narod, da po zakonu budu poslati u zatvor!“! Da li se to kaje što nije izvšio „samohapšenje“?

„Budući premijer Srbije, Pajtić“ je rekao da su “najbolja deca” otišla iz Niša. Još jedan intelektualac u redovima DS-a. Da li to hvali decu koja su otišla ili deci koja su ostala hoće nešto da kaže? Kakva su to deca ostala? Vlast će na dan izbora gledati „Povratak otpisanih“! Bravo gos’n Pajtić. Najzad prava rečenica. Oni, koje ste otpisali, građani, dolaze.
Sve biva i prođe. Pa i ovo čudo. Ostadoh da se pitam „zar je stvarno to najbolje što imaju“. Ne nečudim se ovima što su došli, čudim se onima što ih dočekaše. Zašto to dozvoljavate? Pogledajte šta su rekli. Ništa. Pričam ti priču. Šta su ponudili građanima, osim sebe? Ništa. Zašto mislite da su oni bolji od Vas? Gde je ta „borba protiv beogradizacije“? Dopuštate Vašem predsedniku da nepripremljen izađe i skroz promaši temu. Nije on samo Vas predstavio u lošem svetlu.

Nama ostaje da nastavimo našu priču, korak po korak. Moramo zaštiti građane od ekonomskog uništavanja, moramo spasiti naš prozor u Srbiju, nišku TV, moramo Nišu vratiti dostojanstvo, moramo ići dalje. Prošlost ostavljamo iza, sa sobom nosimo samo sećanje na nju. Da se tako nešto ne ponovi. Borbu protiv sadašnjih, moramo sami dobiti, nema nam druge. Čeka nas Skupština grada i mi ispred nje. Bez autobusa.

5 Comments

  1. Bravo NIŚLIJA I KALČA- problem je ipak u velikom broju poturica tj.poltrona,bugaraša i montenigersa,e kada mladi naraštaji stasaju ovaj deo Srbije će postati finansijski samostalni region i neće zavisiti od velikog beogradskog pašaluka. Malo sam pesimističan i mislim da će se to dogoditi tek za par decenija!

  2. БРАВО ЗА СВЕ ВАС ИЗ УДРУЖЕЊА!!! ЈЕДИНИ ИЗЛАЗ НИША ИЗ ОВОГ ТУНЕЛА ( У КОЈИ СУ НАС, ПОСЛЕДЊИХ 25 ГОДИНА,ГУРНУЛЕ ЕКСПОЗИТУРЕ БЕОГРАДСКИХ СТРАНАКА)СУ *УЈЕДИЊЕНЕ НИШКЕ СНАГЕ*.АКО НЕ ПРЕУЗМЕМО НИШКУ СУДБИНУ У НИШКЕ РУКЕ, И ДАЉЕ ЋЕМО ЗА БЕОГРАДСКУ ЦЕНТРАЛНУ ВЛАСТ БИТИ-СИТНА БОРАНИЈА!! И ЗА ТО НАМ НЕЋЕ БИТИ КРИВИ НИ ВОЈВОЂАНИ ( КОЈИ СУ СЕ ИЗБОРИЛИ ДА ИМАЈУ ЈАВНЕ РТВ СЕРВИСЕ) НИ ОНИ КОЈИ СУ ОТИШЛИ ИЗ НИША ДА СЕ, ИЗ БЕОГРАДА, БОРЕ ЗА *ПРАВЕДНУ ПРИВАТИЗАЦИЈУ НТВ*. ДУША МЕ ЈОШ УВЕК БОЛИ ОД КАДА СУ, ПРЕКО НОЋИ, УГАСИЛИ СИГНАЛ РАДИО НИША А АКО ДОЗВОЛИМО ДА ПРИВАТИЗУЈУ=УГАСЕ ГРАДСКУ ТВ И ОСТАНЕМО БЕЗ РЕГИОНАЛНОГ ЈАВНОГ СЕРВИСА, ЗНАЧИ ДА НЕ ЗСХВАТАМО ДА С ТИМ НЕЋЕ БИТИ КРАЈ НАШИМ ПОНИЖЕЊИМА !!!

  3. Alal ti vera Jukiću. Dobro pišeš, još bolje osmatraš. Slažem se: nego šta – svi Nišlije pred Gradsku skupštinu u vreme zasedanja da im pokažemo ko smo i šta mislimo. Ružnu, perverznu i naopaku espeesovsku, deesovsku i esenesovsku prošlost u kontejner.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *