Neodgovornost niških odbornika! – Zadužili Nišlije dve milijarde i otišli „na bocku“

marko
Marko Smiljković, urednik

Većina u niškoj skupštini, sastavljena od odbornika SNS-a, SPS-a i krupno pitanje je koga još, sinoć je pala na ispitu. Nije bilo dovoljno odbornika da nastave sednicu! Džabe je predsedavajući, Mile Ilić pogleđivao u Dejana Jovanovića, visokog funkcionera SNS Niš, da „iz hodnika skupštine“ namakne još nekoliko odbornika. Nije ih bilo ni u hodniku. Jovanović je slegao ramenima, odmahivao glavom i očijukao sa Ilićem, dok nije prekinuta sednica, a sa obaveštenjem da će biti nastavljena danas.

Preživeće Nišlije i to, ali je slika postala jasna kolika ih briga (ne)grize za građane koji su ih birali. Desilo se to i kod demokrata, i u vreme Smiljkove vlasti, ali jučerašnji dan je bio jedinstven. Odbornici su zapravo došli da podignu ruke da građane koji su ih birali, bezrazložno zaduže dve milijarde dinara. I to za refinansiranje kredita koji je podigla, navodno, sadašnja opozicija (DS) u niškoj skupštini!? I onda su otišli svojim poslom. Jedan broj stvarno poslom, a drugi su viđeni u obližnjim kafanama kako puni sebe, drže besmislene konferencije sa svojim stranačkim istomišljenicima uz piće i nešto „na bocku“. Nisu imali dovoljno odbornika da izglasaju ni novog većnika iz svojih redova!? Nedostatak kvoruma se zapravo događa kada odbornici opozicije izađu iz sale, a vlast izglasa šta joj je volja jer ima većinu. E, danas te većine nije bilo. Svaka čast onima koji su ostali, ali kolektivna krivica ovde ipak postoji.

ntv-skup

Da sam nešto pobornik teorija zavere, mogao bi da pomislim da je u pitanju prećutni dogovor između DS i SNS. Po principu, mi se zadužimo (DS), a onda se pojavite vi i opet se zadužite za refinansiranje, a u međuvremenu smo samo mi protivnici, samo mi postojimo na sceni i svi smo na vlasti… Znajući ljude, ne verujem da su toliko pametni da tako lukavo oglobe građane koji od tog kredita takoreći ništa nisu dobili. Nisu umeli da zarade na Gradu, u kome moraš mnogo nesposoban da budeš da bi ostao bez prihoda jer ti nudi sve. Samo je potrebno malo kreativnosti.

Saznanje da od te dve milijarde dinara, 800.000 ide u gradnju kolektora, a ostatak u refinansiranje dugova, nikome nije neko pokriće. Onda od gradonačelnika Perišića saznajemo da je Niš sa kamatama dužan oko 1,6 milijarde dinara za te kredite, a videćemo da li će odbornici koji su juče imali važnija posla, podići svoje dnevnice. Kolike su, tolike. Nekome bi mnogo značile, a ovako su „otišle na bocku ili vetar“. Vetar mnogo što šta donese, ali i odnese. Navijam za ovo drugo.

foto.ntv.rs