Nesebičan gest: Prof. Miloš Mijatović poklonio dva vredna klarineta Fakultetu umetnosti

Prof. Miloš Mijatović je od kolege iz Švajcarske prof. Stefana Sigentalera (Stephan Siegenthaler), dobio na poklon dva profesionalna klarineta „in A“ poznate italijanske marke „Patricola“ i odlučio da taj poklon prosledi Fakultetu umetnosti u Nišu, jer, kako kaže, najbolje zna koliko studentima i Fakultetu znači da imaju dobre instrumente.

foto
prof. Stefan Sigentaler, dr Snežana Janković – ambasador Republike Srbije u Švajcarskoj i prof. Miloš Mijatović

„Moje poznanstvo sa prof. Stefanom Sigentalerom traje već nekoliko godina. Sarađivali smo i svirali na nekoliko koncerata i tu se uzajamno poverenje i poštovanje još više produbilo kroz muziku i umetnost“, priča Mijatović.

„Kroz priču o mom poslu, gradu i zemlji gde radim, objasnio sam mu da i pored izvanrednih studenata i mladih talenata, nemamo baš puno mogućnosti da napredujemo brže i bolje. Na njegovu inicijativu mi je ponudio na poklon par klarineta.“ Potrebe Fakulteta su se proširile samim tim što je pokrenuta opera, u kojoj je i sam Mijatović učestvovao na preko desetak izvođenja, kao prvi klarinetista.

foto 2
prof. Miloš Mijatović i prof. Stefan Sigentaler

„Upravo iz tih razloga sam imao potrebu da na neki način pomognem našem Fakultetu i svima kojima su ti instrumenti više nego potrebni.“
Na inicijativu ambasade Srbije u Švajcarskoj i u saradnji sa ambasadorkom dr Snežanom Janković i prvim savetnikom Dejanom Ralevićem, organizovan je prijem i koncert 17. marta u Bernu, na kome su nastupili prof. Sigentaler i prof. Mijatović, sa delima Mendelsona, Kramarza i Grgina.

Koncertu su prisustvovali ambasadori Amerike, Španije, Italije, Grčke, Turske, Crne Gore i Bugarske.

„Veoma lepa atmosfera i ovacije publike samo su potvrdile da smo uspeli u nameri, a to je da se još jednom zahvalim svom dragom kolegi na izuzetnim poklonima“, priča svoje utiske Mijatović. Nastavak saradnje je dogovoren, pa se uskoro očekuje i gostovanje eminentnog umetnika prof. Sigentalera na Fakultetu umetnosti u Nišu, gde će održati besplatni majstorski kurs za studente čime još jednom potvrđuje da je reč o pre svega izuzetnom čoveku.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *