Nešto iz komšiluka – Izvinjenje Nišlijama u ime prekodrinskih Srba

Predrag-Zlikovac
piše: Predrag Zlikovac

Na autobuskoj stanici preko puta Hotela „Vidikovac“ prisustvovao sam nečemu što me dovelo do potpunog stida zbog čega moram izraziti najdublje izvinjenje svim građanima Niša. Nisu džaba rekli „ne pada snijeg da pokrije brijeg, nego da svaka zvjerka ostavi trag“ ili da se vidi kakvi su pojedinci zbog kojih svi ostali ispaštaju.

Na pomenutoj stanici stajao sam pored tri starije sugrađanke, iz pravca Zetske dolazila je jedan sredovječna žena i prolazeći pored nas na čistom ijekavskom počela da komentariše gledajući prema nama „Što dođ’o u ovo crijevo? Kako je ovo ovdje neočišćeno, čovjek ne može da prođe. Gdje su ovi koji čiste ulice. Bolje bi mi bilo da sam ostala dolje među muslimanima nego što sam došla ovdje“.

Došlo mi je od sramote u zemlju da propadnem, ispostavi se ponovo što deset pametnih smisle jedan blesav…

autobusi-Ivan-Mihajlović1
slobodna ilustracija – foto: Ivan Mihajlović

Zato se izvinjavam građanima Niša u ime svih onih koji iz Sarajeva i drugih dijelova zapadno od Drine dođoše u Niš iz bilo kojih razloga da nastave život. Jedna od poštovanih sugrađanki koja je bila na stanici samo je prokomenarisala za nas prisutne: „Ako ti je bilo bolje zašto nisi ostala“.

Ponekad je neophodno da čovjek ogovara, bar mu bude lakše ili tako misli, a možda je bolje ćutati i pustiti da sve ide svojim tokom. Onaj koga interesuje zna da sam rođen u Sarajevu i da se ne odričem niti zavičaja ni ti govora, ali da poštujem grad i građane među kojima sticajem okolnosti živim. Svi mi nosimo samo sebe gdje god da krenemo i od toga nismo u stanju da pobjegnemo. Kakvi smo tako će nam i biti, ali ponekad se desi nešto što čovjeku zagorča godinu.

Poznato je da je moj cilj promovisanje Niša u Sarajevu i Sarajeva u Nišu, pogotovo onog Srpskog. Koliko je to uspiješno radim, pošto nema nekih konkretnih rezultata, druga je tema.

Znamo da nas je sve iznenadio i snijeg, ko mu se nado u januaru. Saobraćajnice su čišćene, trotoari nisu, osim onih savjesnih vlasnika prodavnica koji su to uradili da li zbog komunalne policije ili poštovanja prema mušterijama znaju oni sami. Kod nas gore na Vidikovcu, stanje zimsko. Mokranjčeva je očišćena do okretnice gdje se spaja sa Zetskom, a onaj uspon koji vodi do „Vagresovih zgrada“ nije valjda u šemi održavanja, pa muke imaju i pješaci i vozači.

Komšije su nekako vrlo loše organizovane, pojedinci čiste stepeništa ispred zgrada i vozači prostore oko svojih vozila, ali nema organizovane akcije. Znači da smo neorganizovani kao komšije, a Skupštine stanara i Predsjednici ili neće ili ne znaju da rade svoj posao i organizuju čišćenje snijega. Kada Komunalna policija počne pisati prijave, onda ćemo plaćati i psovati i Državu i Zakon i Grad,a što demokratiju smatramo samo za pravo, bez obaveze to nikom ništa.

Toliko sam imao, što se tiče ogovaranja, možda je nekog i pogodilo, ali još jednom zbog one koja pljuje po ovome gradu u kom živim u ime svih nas prekodrinaca IZVINITE.

1 Comment

  1. Ma sto se izvinjavas,covece,ima raznih i ovde i tamo,nije ona govorila u ime svih Srba preko Drine.Pas laje ,vetar nosi,verovatno sama sa sobom po ulici prica jer je niko kuci ne slusa.Ali,sto se tice komentara o cistim ulicama,na mestu je.A,ne treba da cekamo da neko dodje i ocisti ulicu…pa gde se izgubila ona solidarnost Nislija kad su se komsije organizovale,sredjivale zelenilo,ulaze,cistili sneg…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

© 2022 GRAĐANIN - Gradjanin.rs je upisan u Registar medija Republike Srbije pod rednim brojem: IN000266