Nesvakidašnje: Francuz traži srpski pasoš da bi postao Nišlija!

Francuski privrednik i rođeni Parižanin, Pierre Vernizeau ovih dana se našao  u Nišu, gde želi da se nastani I preseli svoj biznis, ali to nije sve. Želi i da uzme državljanstvo kako bi postao Srbin! On bi zadržao francusko državljanstvo, ali kako navodi, stalo mu je do srpskog. On od 2009. godine već ima firmu u Srbiji i to u Vladičinom hanu gde na 150 hektara gaji pšenicu i kukuruz. Ovaj četrdesetjednogodišnji Francuz kaže da mu se Niš neobično sviđa, da je “udoban” grad, dopada mu se hrana i dodaje da ima sve što je potrebno za život. I verovali ili ne, od države ne traži ni novac za radnike i sve one pogodnosti koje su do sada imali inostrani ulagači. On ima nekoliko firmi u Francuskoj koje rentiraju, gradei obnavljaju stanove. On bi to nastavio tamo da radi, ali bi s uzimanjem našeg državljanstva, porez ostavio Srbiji.

Đorđević, Pierre Vernizeau, Sibinović
Đorđević, Pierre Vernizeau, Sibinović

-Otac mog prijatelja je poreklom iz južnih krajeva Srbije I otud mi I signal da posetim ove krajeve I vidim da su prelepi. Tom prilikom sam u Vladičinom hanu I pokrenuo svoj biznis. Sada, imam ideju da preselim ceo biznis ovde I porez plaćam državi Srbiji, a za pookretanje nekog posla ovde, ostavljam za kasnije. Računica je prosta. Moja firma ima oko 32 miliona evra godišnjeg obrta. Samo na million evra, u Francuskjoj plaćam porez 750.000 evra, a u Srbiji bi plaćao 15 odsto. U Niš bi se preselio što pre, a ako želim, u Parizu sam avionom za dva sata-objašnjava ovaj Francuz koji je bio na razgovoru sa gradonačelnikom Niša, Zoranom Perišićem. U Nišu je noirmalno, obišao nekoliko kafana I restorana gde je rekao da je hrana izvrsna, ali je imao malo primedbi na vino.

Nišlije Žarko Đorđević I Boba Sibinović koji su ga ugostili u Nišu kažu da se Pierre već oseća Nišlijom.

-On je 2010. Godine bio već u Srbiji koja mu se mnogo dopala. Ovih dana se u Nišu već oseća komotno I vidi se po njegovoj ljubopitljivosti o Nišu da je vrlo odlučan da postane naš sugrađanin. Gradonačelnik je obećao da će založiti svoj ugled i autoritet kako bi se ispunili potrebni uslovi za prebacivanje kompletnog finansijskog poslovanja u nas grad gde bi porez od dobiti ostajao nasem gradu. Primera radi u koliko bi uspeli u toj nameri, on bi bio među prvih 7 poreskih obveznika u Srbiji, čime bi dobili najmocnijeg privatnika u drzavi jer u prvih par firmi spadaju poludržavna preduzeca kao sto su NIS, Telekom.. Daće Bog da nam dolazi sve vise ovakvih ljudi! – kažu Đorđević I Sibinović.

M.S.

© 2023 GRAĐANIN - Gradjanin.rs je upisan u Registar medija Republike Srbije pod rednim brojem: IN000266