“Nezavisnost” i SSS: Direktor šikanira sindikalce – Andrejević: Optužbe nisu tačne

Dejan Andrejević, generalni direktor niškog Vodovoda – JKP „Naisusa“ iz Niša, toliko opisivan proteklih meseci u medijima, ovog puta se našao na udaru dva reprezentativna sindikata – „Nezavisnosti“ i Samostalnog sindikata Srbije iz samog preduzeća.

naissus-sindikat-2
Nebojša Milošević (SSS) i Ljubiša Mijajlović (Nezavisnost)

Ljubiša Mijajlović (Nezavisnost) i Nebojša Milošević (SSS) izrekli su niz optužbi na račun prvog čoveka niškog vodovoda, a pre svega za šikaniranje radnika koji se bave sindikalnim radom, ali i zapošljavanje novih lica bez potrebe, a uprkos zabrani najviših organa države. Tu je i vrlo važna tvrdnja da je JKP“Naisus“ trenutno kreditno zadužen 361 milion dinara, a duguje se i dobavljačima oko 50 miliona dinara tako da, kako kaže Mijajlović, postoji bojazan da će posle bankarskih intervencija, „preduzeće otići u blokadu, a radnici neće primiti platu“. Andrejević demantuje da će radnici ostati bez plata jer preduzeće posluje dobro i na računu ima „zavidan broj sredstava“.

naissus-sindikat-1

– Postoje osnovne potrebe da razgovaramo sa direktorom oko socijalnog statusa radnika, ali to nam, uprkos našim zahtevima, nije omogućeno skoro godinu dana. Imamo osnova da sumnjamo da direktor „kažnjava“ sindikalni rad jer za sada je 90 ljudi premestio s mesta na mesto, smanjivši im koeficijente. Od tog broja već je 80 radnika primilo mnogo manju platu. Šta je to, ako nije kažnjavanje? – kaže Mijajlović i dodaje da će se obratiti gradonačelniku Niša, Zoranu Perišiću i Nadzornmom odboru firme kako bi stupili u kontakt s direktorom radi rešavanja problema, odnosno kako bi se uskladili interesi oko potpisivanja kolektivnog ugovora.

– Uprkos meri nezapošljavanja, mi vidimo neka nova lica u preduzeću. Za 2015. godinu projektovano je da se primi još 54 radnika, iako u penziju odlaze samo tri. Preduzeće je u jako teškom stanju jer nemamo osnovna sredstva za rad kao što su na primer ventili koje moramo da zamenimo na glavnim vodovima. Pritom, policija – sektor za privredni kriminal su bili u preduzeću povodom neke anonimne prijave da je bilo nedomaćinskog poslovanja sa javnom nabavkom vodomera, ali o tome ne možemo ništa da kažemo jer nam podaci nisu dostupni – saopštio je Mijajlović.

Andrejević: Optužbe nisu tačne

Andrejević pak kaže da ima desetak svedoka koji mogu da potvrde da se susreo sa predstavnicima sindikata od decembra do danas i upravo na temu potpisivanja kolektivnog ugovora.

– Posle izmena zakona mi smo poslali na razmatranje poslednji predlog i čekamo odgovor. Što se tiče takozvanog šikaniranja, to nije tačno. Jednostavno posle sagledavanja kompletne situacije, videli smo da neki su sa srednjom školom pojedini radnici šefovi sektora, a to nije moguće po zakonu. Jedan radnik sa srednjom školom prima 41.000 dinara platu i to redovno tako da se to ne može nazvati šikaniranje. Ja sam tražio nekoliko puta da mi oni dostave dokument na kome piše da dokazuju svoju reprezentativnost, ali to oni nisu učinili. Verujem da je imaju, ali meni je potreban taj dokument da bih mogao da razgovaram. U „Naisusu“ su i prijemi radnika i svi postupci po zakonu. Kada sam došao na ovo mesto, odmah sam se suočio da razgovaram i o prijatnim i o neprijatnim temama – napominje Andrejević. On kaže da što se optužbi da nema ventila, to takođe nije tačno.

– Naši magacini nisu bili puniji odavno, tako da mi nije jasno odakle ta optužba. Što se tiče kredita i našeg računa, ja sam zatekao veliki minus. A, onda smo 2013. i 2014. godine poslovali pozitivno. Poslujemo i sada, ali pošpto završni račun nije goto, ne mogu da preciziram sem da kažem da bi nam mnogi zavideli. Sada zbog toga pomažemo i Grad i ostala gradska preduzeća koja su u minusu – saopštava Andrejević.

Direktora smo upitali i za Mijajlovićevu tvrdnju da „Naisus“ pomaže TV Džambo sa 45.000 dinara mesečno kao i Boom radio (s daleko nižom cifrom), on je rekao da prvi ugovori datiraju još iz 2006. godine i nisu raskidani do danas, a da je on samo produžio njihovu trajnost. I radnici koji me optužuju koriste sve pogodnosti na račun preduzeća. To su odlasci na Radničke sportske igre (čak dve), izleti, večere, pomažemo bolesnima u firmi. Sve to o trošku firme-objašnjava Andrejević.

Novi sindikat vrbuje članove besplatnim putovanjima

Mijajlović je rekao da se u preduzeću stvara novi sindikat „Sindikat radnika Naisus“ koji na tabli ističe besplatna putovanja za nove članove.

– Prvi čovek tog sindikata koga mi nazivamo „Dvorišni“ blizak je direktorov saradnik i usko povezan sa TV Jumbo. Oni za sada imaju nekih 50 članova i nisu reprezentativni, ali na tabli preduzeća, na primer, ističu da nove učlanjene radnice povodom 8.marta Dana žena, sve vode u Sofiju, Solun, Beč, Budimpeštu ili Sarajevo. Mislimo da to nije korektno kada je preduzeće u teškom stanju, saopštava Mijajlović.

M.Smiljković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *