NG Tim snima film “Duhovno blago” o pravoslavnim crkvama

NG Tim krenuo je u realizaciju snimanja filma “Duhovno blago” gde će biti predstavljeno 14 crkava i dva manastira u niškom kraju.

panteelej

Vrlo iscrpan zadatak u kome ovaj tim radi na predstavljanju pravoslavne duhovnosti, trebalo bi da se okonča do aprila sledeće godine kada se planira i premijera dokumentarca “Duhovno blago”. Režiser u projektu je Jasmina Ranđelović, a za scenario se pobrinuo Velibor Petković, niški poznati novinar, a kako će to izgledati u produkciji NG Tima NG tim može se videti u isečku iz filma  „Duhovno blago“ .

pantelej
Scena sa pripreme snimanja – producent Gradimir Nikolić Gaci namešta mikrofon sveštenom licu

-Svedoci smo da poslednjih godina filmski i televizijski programi sadrže nasilje, siromaštvo, rialiti, nemoral… Zbog toga sam došao na ideju da krenemo u realizaciju filma koji je bogat sa moralnim vrednostima , istorijskom lepotom i duhovnim stvarima. Da bi mogli da vratimo moralne stvari u našem društvu pozivam društveno odgovorne firme i pojedince da se uključe u film i podrže ovaj krupan projekat – objašnjava Gradimir Nikolić, producent filma. Ovaj projekat je inače za sada podržala opština Pantelej u Nišu.

Kratak opis projekta

Kao blistavi tragovi u vremenu i pulsirajući simboli istrajnosti hrišćanske vere, pravoslavne crkve i manastiri ovekovečuju sve one krajeve koje je nakon svoga pokrštavanja pohodio srpski narod. Sakralna arhitektura je, s druge strane, jedno od najkarakterističnijih obeležja srpskog duhovnog, religijskog i kulturnog identiteta, obeležje po kojem smo kao narod prepoznatljivi
svugde u svetu.

Pantelej22
Crkva Svetog Pantelejmona

Ali sve to neizmerno arhitektonsko i duhovno blago treba sačuvati od propadanja i zaborava. Živimo u dinamičnom i burnom vremenu nezapamćene medijske interferencije, u doba kojim, mnogo više u kvantitativnom nego u kvalitativnom smislu, caruje informacija koja se sa neviđenom lakoćom pretvara u dezinformaciju. Otud i potreba da se napravi srednjemetražni film Duhovno blago Panteleja, kao autentičan dokumentarni zapis o izgledu, istoriji, značaju i atmosferi crkava i manastira iz severoistočnog dela Niša i njegove bliže okoline, tj. kao dokumentarac sa elementima namenskog (turističkog) filma. To ostvarenje će, osim preciznih istorijskih i geografskih detalja o crkvama i manastirima ovog kraja, gledaocima ponuditi i autorsko-kontemplativni vizuelni uvid u raskošnu lepotu tih hramova, čime će, osim očekivane dokumentarne funkcije, Duhovno blago ispuniti i svoj estetski smisao.

Namera autora je da se ovaj film, koji su kao pokrovitelji podržale Eparhija niška Srpske pravoslavne crkve i Gradska opština Pantelej Niš, prikaže najpre publici u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori, a potom i u drugim pravoslavnim zemljama. Takođe se očekuje da Duhovno blago ima i vrlo intenzivan festivalski život u zemlji i inostranstvu.

gradjanin.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *