„NiFoturizam2“ okupio mlade da kroz objektiv fotoaparata popularišu Niš

Udruženje građana „Zeleni ključ” započelo je realizaciju projekta „NiFoTurizam2“. Projekat praktično predstavlja nastavak započetih aktivnosti koje su posvećene aktivizmu mladih promocijom umetnosti na polju fotografije, promociji značaja zaštite, očuvanja i unapređenja životne sredine. Takođe tu je i ukazivanje na mogućnosti iskorišćenja prirodnih potencijala, kao i kulturno istorijskog nasleđa i baštine u cilju održivog razvoja i održivog turizma, razvojem biznisa i preduzetništva, posebno za mlade.

Projekat „NiFoTurizam 2“ se pre svega odnosi na mlade, pa tokom rada sa mladima posebnu pažnju posvećujemo standardima omladinskog rada, obzirom da smo akreditovana članica NAPORa – nacionalne asocijacije praktičarki/praktičara omladinskog rada i registrovano udruženje za mlade kod Ministarstva omladine i sporta RS.

Tokom godine, u prethodnom periodu, udruženje „Zeleni Ključ“ i kreativna foto sekcija/neformalna grupa „Ni Foto“, u saradnji sa PAK Mosor, imali su zajedničke aktivnosti, na terenu, pre svega, a jedan od rezultata je prvi onlajn turistički foto vodič, dostupan na društvenim mrežama, kao i jedna dvojezična turistička foto info tabla, radi unapređenja dostupnosti informacijama o turističkim ponudama i potencijalima grada Niša. Velika izložba fotografija, iz urbanih delova i zelenih oaza grada Niša, odlično posećena kao i sve dosadašnje izložbe u organizaciji NiFoto i Zeleni ključ, održana je maja u velikoj sali oficirskog doma, u saradnji sa kancelarijom za mlade grada Niša. Postavku je činilo preko 70 fotografija 20ak mladih autora, na drugačiji – umetnički način, sa prikazom turističke ponude grada, priča predsednica udruženja „Zeleni ključ“ mr Olivera Milošević, dipl.inž.zžs.

Doprinos razvoju turizma i povećanju dostupnosti informacija o turističkim potencijalima grada Niša, udruženje je postiglo tokom letnjeg perioda, organizujući desetodnevni međunarodni volonterski kamp. Mladi, iz država širom sveta, bili su gosti Grada.

Aktivni promoteri turističkih potencijala našeg grada fotografisali su grad, na društvenim mrežama postavljali informacije, i zajedničkim snagama, pomogli da napravimo jednu bazu fotografija, iz koje smo sačinili postavku letnje izložbe fotografija u gradskoj bašti u tvrđavi, u vreme Nišvila, a koje ćemo koristiti u daljem radu. Novim aktivnostima, nastavljamo u pravcu stvaranja većih mogućnosti za razvoj održivog turizma, unapređujući i kulturno umetnički sadržaj grada, kreativnim aktivizmom mladih – veli Miloševićeva.

Priprema se i baza fotografija, sa akcentom na prirodne potencijale okoline Niša.

Naša namera je da aktivizmom ljubitelja fotografije, obilascima okoline Niša, fotografišući, zabeležimo što više prirodnih lepota i lokacija, posećena, posebno ona manje poznata mesta i lokacije, koja su osim prirodnih karakteristika prebogata manastirima, crkvama, kulturnom tradicijom i baštinom. Niš obiluje prirodnim bogatstvima, počevši od predivnih i atraktivnih klisura Jelašničke, Sičevačke, manje poznate Miljkovačke, preko divnih lokacija pored Nišave, izazovnog venca Stara planina sa njegovim neodoljivim i privlačnim vrhovima Mosor, Trem i Sokolov kamen, zelenim gradskim oazama kao što su Bubanj, parkovi Sv. Sava, Čair i Tvrđava i mnogim drugim mestima, koje ćemo predstaviti – kaže ona.

Krajem oktobra ili početkom novembra, u zavisnosti od priliva odobrenih finansijskih sredstava od strane grada, građani će moći da vide izložbu fotografija.

Na fb stranici našeg udruženja mogu se videti fotografije sa terena, kao i zabeležene aktivnosti od početka godine, na temu održivog turizma i aktivizma mladih putem kreativnog rada, zaključuje Miloševićeva.

gradjanin.rs

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *