Nikola Stojiljković: U Srbiji ne postoji pravda za fudbalere

Dvadesettrogodišnji Nikola Stojiljković rođen je u Malošištu kraj Doljevca u okolini Niša, a svoje prve fudbalske korake načinio je u ekipi Filip Filipović. Mladi, a već iskusni napadač, otisnuo se potom u ekipu Rada, gde je nastupao od 2006. godine, do 2012. Potom je tri sezone proveo u ekipi Čukaričkog, a onda je usledio prvi internacionalni angažman u Bragi. Iako je rodom iz nišavskog okruga, Stojiljković nije imao priliku da u seniorskoj karijeri obuče dres Radničkog, niti jednog drugog niškog tima.

nikolas2

Žao mi je što nisam imao priliku da zaigram u Nišu u seniorskoj konkurenciji. Bilo je dosta izazova u mojoj fudbalskoj karijeri, ali nisam nikada pomišljao na odustajanje od najpopularnije sporedne stvari na svetu, jer bez fudbala ne mogu da zamislim svoj dan. Kroz karijeru sam imao problema koje je većina fudbalera ima u Srbiji, počeo je mladi fudbaler Brage.

U Radu je debitovao sa šesnaest godina, sa osamnaest godina dočekao je šansu u startnoj postavi, a u istoj godini Stojiljković je veoma brzo postao najbolji strelac „Građevinara“. Onda je usledila stagnacija jer je zbog odbijanja novog ugovora sa ekipom sa Banjice odstranjen iz tima i trenirao je individualno.

U ekipi Rada imao sam dosta problema, što je dosta usporilo moju karijeru. U tom periodu sam više vremena provodio po advokatskim kancelarijama nego na terenu. Pored mnogo napora, nisam uspeo da isteram pravdu, jer ona ne postoji u Srbiji. U svakom slučaju, problemi u Radu bili su mi veliki motiv da nastavim dalje, poručuje Stojiljković.

Napadač Brage ističe da se u Portugaliji igra neuporedivo brži fudbal, koji se nalazi nekoliko nivoa iznad Srbije. Strelac četiri pogotka za „Nadbiskupe“ ističe da se polako uklapa u sistem rada Paola Foneska, trudeći se da bude bolji iz dana u dan. Stojiljković je prešao sve reprezentativne selekcije do 21 godine, on ističe da je svoje obaveze podredio klubu i da za sada ne razmišlja previše o reprezentaciji.

O pozivu u reprezentaciju ne razmišljam previše, imam dosta utakmica u prvenstvu i kupu Portugala, naravno i u Ligi Evrope sledeće godine. Znam da samo dobrim igrama u svom klubu mogu da zaslužim poziv selektora. Nadam se da će i taj poziv uslediti uskoro, kaže Nikola Stojiljković.

nikolas1
Nekadašnji fudbaler Čukaričkog sarađivao je sa dosta trenera, od škole fudbala „Filip Filipović“ pa sve do Brage, ipak na njega je najbolji utisak ostavio trener Čukaričkog.

Svaki trener je ostavio poseban utisak na mene, Vlada Milojević je odličan trener i dosta sam napredovao u karijeri kod njega, na čemu sam mu neizmerno zahvalan. Sarađivao sam sa velikim brojem trenera i od svakoga sam izvukao dosta pozitivnih stvari, kaže fudbaler Brage.

Stojiljković za kraj razgovora ima poruku za mlade fudbalere iz Niša i cele Srbije koji sanjaju da krenu njegovim stopama.

Najbitnije je da mladi vole ono što rade, da užvaju u svakom treningu. Nikada da ne odustaju od svojih snova jer ono što žele mogu i da ostvare, poruka je Nikole Stojiljkovića.

A.Ilić
Foto: Čukarički.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *