Niš četvrti put domaćin Izviđačkih igara Srbije

Savez izviđača Srbije u periodu od danas, 1. do 3. septembra organizovaće u Nišu tradicionalnu državnu akciju – Izviđačke igre Srbije. Ovogodišnje Igre, savez će organizovati u partnerstvu sa Odredom izviđača „Vožd Karađorđe“ iz Niša, domaćinom Izviđačkih igara.

Tokom tri dana predstojećeg vikenda, preko 300 izviđača iz cele Srbije , imaće zadatak da savlada određene zadatke, dok će oni koji budu pokazali najviše znanja i veština, te osvojili najveći broj poena, dobiti titulu izviđačkog državnog prvaka.

Ova tradicionalna državna izviđačka aktivnost namenjena je mlađim izviđačima i mlađim planinkama (mladi uzrasta od 11 do 15 godina) i starijim izviđačima i starijim planinkama (mladi uzrasta od 15 do 19 godina).

Takmičenje je podeljeno u četiri celine, pa će tako mladi iz svih krajeva Srbije imati priliku da se takmiče i pokažu svoje znanje u tradicionalnim izviđačkim veštinama (signalizacija zastavicama – semafor, brzo podizanje i spuštanje šatora, brzo vezivanje čvorova), zatim bazičnim sportskim disciplinama i igrama (poligon spretnosti, trka u džakovima, nadvlačenje konopca) i veštinama na vodi (štafetno plivanje i izrada splava). Takođe izviđači će pokazati i svoje veštine javnog nastupa u okviru večernjeg kulturno-zabavnog programa, kada će u toku trominutnog javnog nastupa predstaviti sebe pesmom, skečom ili igrom.

Taborišni prostor, tj. smeštaj učesnika Izviđačkih igara, igre na vodi, kulturno zabavni program, kao i ceremonije otvaranja i zatvaranja ove tradicionalne državne izviđačke aktivnosti biće na terenu otvorenih bazena SC „Čair“. Takmičarske discipline biće relizovane na nekoliko punktova u gradu i to u Niškoj tvrđavi, keju na Nišavi kod Tvrđavskog mosta, parku na Nišavskom keju (ulica 7. juli) i u parku Čair.

Prve izviđačke igre Srbije, održane su 1981. godine, na bazenu Sportskog centra „Košutnjak“ u Beogradu. Od te godine, Izviđačke Igre održavaju se svake godine, prve nedelje septembra, a do sada su između ostalog održane u Nišu tri puta na terenima Vojnog bazena u Vrežini, u Beogradu tri puta u Košutnjaku i na Adi Ciganliji, zatim u Zaječaru, Šapcu, Kruševcu, Beloj Crkvi, Negotinu, Valjevu itd. Prošle godine, Izviđačke igre Srbije, Savez izviđača Srbije organizovao je u Jagodini na prosotru Akva – parka Jagodina.

gradjanin.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *