Niš duguje za ulično svetlo 147 miliona dinara, a u gradu gore svetiljke i danju

Skupština grada Niša posle usvojenog rebalansa budžeta, izdvojiće 147 miliona dinara da bi se Elektroprivredi Srbije platio dug za ulično osvetljenje. Uprkos tako velikoj cifri, u Nišu se često može videti kako na banderama i kandelabrima svetli sijalica preko dana pa se postavlja pitanje zašto građani iz budžeta i taj trošak moraju da plaćaju EPS-u.

kej-niski

Uz to, nema Nišlije koji ne pamti situaciju od pre godinu dana kada je skoro ceo Niš bio u mraku zbog duga koji je tada dostizao cifru od 62 miliona dinara. grad je sada došao u sličnu situaciju jer je zaprećeno da će biti isključen ukoliko ne izmiri ovaj dug.

Na sednici skupštine grada Niša odbornici opozicije su zamerili gradskim vlastima što je dug toliko narastao, a bivši gradonačelnik Niša, Zoran Perišić je rekao da je ovaj dug za vreme bivše vlasti 2012. godine narastao na preko 300 miliona dinara te da je reprogramom duga smanjena cifra. Unazad nekoliko meseci taj reprogram duga nije redovno servisiran pa su rubna naselja bila u mraku.

Jelena Nešić, savetnica za medije u „Parking servisu“(čija je nadležnost  ulično osvetljenje) pojašnjava da ovo preduzeće nema nadležnost nad kontrolom palenja i gašenja svetiljki.

Parking servi je nadležan u delu popravki uličnih svetiljki, a sve što se tiče trafoa, to radimo zajedno sa radnicima Elektrodistribucije – kaže ona.

Ono što je svakako nelogično je da je u centru grada, na primer na niškom keju, upaljene svetiljke na kandelabrima i danju.

Često se i mi čudimo kada se svetiljke upale u 14 ili 15 sati, a onda se ugase negde pred zoru. jasno je da sve to mi plaćamo tako da bilo ko da to čini, mora da povede računa – kaže Mirko krstić koji stanuje na Keju Kola srpskih sestara.

Jedan od nadležnih na koga su nas uputili u EPS Snabdevanju je pomoćnik gradonačelnika, Dragoslav Pavlović koji nam se dva dana ne javlja na telefon, ali ne odgovara ni na poruke kako bi razjasnio ovaj problem i preduzeo mere da Niš uludo ne plaća osvetljenje i danju.

Sistem za uključivanje sijalica može da bude upaljen kada se nešto radi u tom delu grada, pa to popravka traži. sada negde postoje i senzorska paljenja sijalica koja reaguju na mrak. Ima problema i sa tim sklopkama za uključivanje – rekao nam je jedan od radnika niške Elektrodistribucije.

M.Đ.

Medijski sadržaj sufinansiran sredstvima za javno informisanje grada Niša

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *