Niš i Vizantija XIV – Gradovi i građani vizantijskog sveta

Međunarodni naučni skup vizantologa „Niš i Vizantija XIV“ održava se u velikoj sali Univerziteta, od 3. do 5. juna, u okviru obeležavanja gradske slave Dani sv. cara Konstantina i carice Jelene.

Patrijarh srpski Gospodin Irinej, otvaranje simpozijuma „Niš i Vizantija XII“
Patrijarh srpski Gospodin Irinej, otvaranje simpozijuma „Niš i Vizantija XII“

Simpozijum se održao svih ovih godina zahvaljujći pokroviteljstvu i blagoslovu Patrijarha srpskog Gospodina Irineja i episkopa niškog Gospodina dr Jovana.

Ove godine se prijavilo 57 dobrih poznavaoca i Niša i Vizantije, ali smo u mogućnosti da prihvati 48 kandidata od Engleske preko Rusije do Turske – kaže dr Miša Rakocija, organizator simpozijuma.

Tema ovogodišnjeg simpozijuma je „Gradovi i građani vizantijskog sveta“.

Ove godine znanja istaknutih istraživača biće usmerena ga gradovima i građanima vizantijskog sveta, kojima u velikoj meri dugujemo ono što jesmo, i od kojih smo naučili valjane gradske zakone i otmene manire. Namera je da saznamo kako je mogao izgledati Niš u srednjem veku, o njegovom urbanizmu, gde su se prostirali gradski bedemi, ulice, četvrti, crkve, trgovi,… – objašnjava dr Miša Rakocija.

Za četrnaest godina postojanja, simpozijum Niš i Vizantija je postao prepoznatljiv znak Grada Niša. Simpozijum „Niš i Vizantija“ je više od uobičajenog strukovnog naučnog skupa, on otkriva korene naše duhovnosti, istorijsko-umetničko trajanje i civilizacijski kontinuitet. Simpozijum „Niš i Vizantija“ je svojim značajem i ugledom odavno prevazišao okvire Grada Niša.

Program simpozijuma dostupan je na sajtu: http://www.nisandbyzantium.org.rs

Gradjanin.rs

1 Comment

  1. Ovu konferenciju valja pozdraviti. Respektabilan spisak učesnika čini čast Nišu, ali i Niš svojim značajem čini čast učesnicima konferencije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *