Niš je izbačen iz medijskog života Srbije

Milosav-Jukic1
piše: dipl. ing Milosav Jukić

Narodnim poslanicima u parlamentu – nema više mesta bajkama da volite Niš, pokažite se na delu!

Ne ulazeći u motive narodnog poslanika Blagoja Bradića, njegova inicijativa za promenu medijskog zakona je od velikog interesa za grad i kao takvu smatram da je neophodno podržati je. Bez obzira što imam vrlo negativno mišljenje o njegovoj političkoj opciji, ovo pitanje nije stranačko, ovo je nešto mnogo više od toga i zato zaslužuje podršku.

Želim da Vam, još jednom, ukažem na posledice novog medijskog zakona kojim je Niš izbačen iz medijskog života Srbije. Niš, grad koji beleži nezapamćeni ekonomski pad, grad koji je u sve većim dugovima, grad drugi ili treći po veličini u Srbiji, 55-ti po prosečnim primanjima ovim zakonom još više siromaši. Sa ovim zakonom preti dalje pražnjenje i Niša i juga Srbije. Ravnomerni regionalni razvoj je mrtvo slovo na papiru.

naarod-pos

Ukazujem Vam na ekonomske i demografske posledice ovog zakona, po Niš. Trenutno je armiji nezaposlenih u Nišu pridodato 70-tak radnika Niške televizije. Kada bi Niš bio tretiran na način koji zaslužuje, kao Novi Sad, imao bi regionalnu televiziju juga Srbije, u skladu sa medijskom strategijom Srbije. Zašto mu je to pravo oduzeto? Novi Sad ima 2 TV i 4 radio stanice sa oko 1500 zaposlenih, finansiranih iz TV takse. Niš ima samo taksu. Da imamo tretman kao Novi Sad svakog dana 1500 građanina Niša bi išlo na posao. Svakog jutra bi kupovali doručak, kafu, sok,…, trošili svoju platu. Umesto što će svakog meseca, na osnovu RTS takse, otići put Beograda desetine miliona dinara, u Niš bi stiglo stotinu miliona dinara. Želim da ukažem i na rušenje Ustavom zagarantovane ravnopravnosti građana i kršenju zakona o zaštiti potrošača. To se ogleda u tome da će RTS taksa u Vojvodini biti 150 dinara a u Nišu 500 dinara. Jedno preduzeće ne može imati dvojake cene za isti proizvod niti može imati beneficirane kupce.

nar-posl

Sa druge strane Nišlije nemaju mogućnosti prezentovanja sebe i svojih dostignuća. Svaki Nišlija, koji se istakne, u bilo kojoj oblasti, ako bude želeo da napreduje dalje ili materijalizuje svoje umeće, napustiće ovaj grad ili će otići u zaborav. Ovde više nema mogućnosti za napredak. Danas bez medija, sve što postoji ne postoji. Ovo vodi daljem pražnjenju Niša.

np1

Tražim od Vas, kao činioca političkog života ovog grada, da podržite zahtev za promenu medijskog zakona. Ovo nije partijsko pitanje, ovo je pitanje ekonomsog i svakog drugog opstanka grada. Pitanje i naše ravnopravnosti u Srbiji. Tražim od Vas da odmah uputite pismenu podršku, promeni medijskog zakona, Skupštini Srbije. Da o tome obavestite i javnost. U protivnom, kao građanin Niša, smatraću da ste Vaše lične interese stavili iznad opštih, iznad interesa svih građana Niša. Više nema mesta bajkama kako se svi zalažemo za naš grad. Pokažite se na delu.

1 Comment

  1. TAKO JE, NIJE VAŽNO ŠTA SI „RADIO“, VEĆ ŠTA SI URADIO ZA SVOJ GRAD! TAČNIJE-ŠTA SI SVOJIM NEČINJENJEM DOPRINEO U GAŽENJU SVOJIH SUGRAĐANA DUBLJE U BLATO!!!ALI, ZAŠTO BI SE ONI TRUDILI DA „BRANE“ SVOJ GRAD?! NJIH NISMO MI IZABRALI ZAOKRUŽIVANJEM NA IZBORIMA BAŠ NJIHOVOG IMENA I PREZIMENA, VEĆ SU IH „POSTAVILE“ NJIHOVE STRANAČKE CENTRALE (ČIJE JE SEDIŠTE U BEOGRADU)?!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *