Niš obeležava Dan boja na Čegru: Počast junacima uz liturgiju, parastos i državnu ceremoniju

U sredu, 31. maja 2023. godine, Niš će obeležiti Dan boja na Čegru, u skladu sa bogatim programom događanja u čast čegarskim junacima.

Dan započinje u 8 časova svetom liturgijom u kapeli Sv. Kozme i Damjana, koja se nalazi unutar kompleksa Vojne bolnice u Nišu. Zatim, od 9:30 počinje parastos čegarskim junacima u kompleksu Ćele Kula.

Najveći deo događanja odvijaće se od 10:30 sati kada je planirana državna ceremonija na Čegru. Ceremonija će obuhvatati parastos poginulim junacima, polaganje venaca i kraći kulturno-umetnički program. Svečanost će okupiti građane i zvaničnike koji će se zajedno setiti heroja i njihove hrabrosti izražene u borbi za slobodu.

Polagaće se venci od prirodnog cveća u bojama srpske zastave, što dodatno simbolizuje poštovanje prema junacima Čegra. Svaka delegacija će položiti po jedan venac koji će nositi tekst na srpskoj lenti.

Pozivaju se svi građani da prisustvuju ovim događajima i da zajedno odaju počast herojima naše prošlosti sa jasnom porukom o značaju njihove borbe za današnju Srbiju.

Gradjanin.RS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *